« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
pittsburgh:

Prosvjeduje se protiv kapitalizma i G20

Na prosvjedu protiv korporacijske pohlepe koja je dovela do financijske krize uhićeno 80 osoba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

financijska kriza

,

summit G20

,

prosvjed Pittsburgh

Oko 10.000 prosvjednika protiv kapitalizma i summita G20 u petak se u povorci uputilo prema mjestu održavanja summita u američkom gradu Pittsburghu a snage sigurnosti su ih zadržale na oko 800 metara od centra u kojem su se okupili čelnici najvećih svjetskih gospodarstava.

Prosvjednici, među kojima su bili aktivisti za zaštitu okoliša, socijalisti, palestinci, Tibetanci, predstavnici sindikata i drugi, držali su natpise na kojima je stajalo "Ne korporacijskoj pohlepi", "G20 = smrt od kapitalizma" i druge poruke.

Policija je rekla da je do sada uhitila 80 osoba.

G20 će, zaključeno je na summitu, postati forum za upravljanje globalnim gospodarstvom. Sile u nastajanju, poput Kine, imat će veću ulogu, a do kraja 2012. donijet će se stroža pravila za poslovanje banaka.

Dvodnevnim skupom prevladavala je tema o oporavku i održivosti svjetskog gospodarstva, a osim najrazvijenijih zemalja svijeta glavnu su riječ vodile i buduće svjetske sile - Kina, Indija i Brazil.

Vođe najrazvijenijih svjetskih gospodarstava izrazili su uvjerenje da su dobili bitku protiv globalne financijske krize.

"Odlučni smo učiniti sve kako bi se osigurao snažan, trajan i uravnotežen gospodarski rast", dodaje se u tekstu.

Svjetski vođe, međutim, upozoravaju da osjećaj oporavka ne bi smio prijeći u pasivnost. (hina/metro-portal)

26.09.2009. 09:04:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh