« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
12. SIJEČNJA 2010.

Godišnjica potresa na Haitiju u sjeni krize i kolere

Haiti je godinu dana nakon razornog potresa daleko od oporavka - zemlju tresu politička kriza i epidemija kolere

Haiti
Haiti (MWN)
Više o

Haiti

,

Haiti potres

,

Haiti pomoć

Obilježavanje godišnjice tragedije na Haitiju počelo je misom na mjestu srušene katedrale i čitanjem posebne poruke pape Benedikta XVI., prenosi Hina. Haiti se još nije oporavio od potresa 12. siječnja 2010. koji je odnio 220.000 života. 

Od početka tjedna održavaju se sjećanja na žrtve potresa magnitude sedam stupnjeva Richterove ljestvice, koji je pogodio najsiromašniju američku zemlju, uništio njezinu manjkavu infrastrukturu i gurnuo je u najdublju krizu.

"Vrijeme je sada da obnovite ne samo materijalne strukture već i civilni, društveni i vjerski suživot", naveo je papa Benedikt XVI. u poruci koju je na misi pročitao njegov izaslanik Robert Sarah.

Dvanaest mjeseci nakon potresa 1,2 milijuna ljudi još živi u izbjegličkim logorima u kojima ni kriminal ni silovanja nisu rijetkost, po izvješću Amnesty Internationala koji je popisao 250 silovanih žena, no vjeruje se da je stvarna brojka mnogo veća.

"Želim ljudima uputiti riječ nade u uvjetima posebno teškima u kojima žive", pročitano je u Papinoj poruci na misi kojoj su nazočile tisuće vjernika.

Epidemija kolere još nije dosegla vrhunac

Da nesreća na Haitiju bude gora, pobrinula se epidemija kolere koja hara zemljom od sredine listopada. Po najnovijim podatcima 3759 osoba umrlo je, 170.000 je zaraženo, a epidemija još nije na vrhuncu, procjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Haiti je osim siromaštva godinama trpio političku nestabilnost koja se nastavlja jer predsjednički izbori 28. studenoga nisu dali jasna pobjednika, a drugi izborni krug, planiran za nedjelju, vjerojatno će biti odgođen.

Predsjednik Rene Preval, čiji mandat istječe, već je naznačio da neće moći predati vlast 7. veljače jer do tada Haiti neće imati izabranog predsjednika. Preval bi trebao položiti temeljni kamen za gradnju spomenika žrtvama.

Posvuda u porušenu gradu stanovnici su od zore nazočili misama u neporušenim zgradama ili pod šatorima. Misu je nedaleko od ruševina predsjedničke palače održao i američki pastor koji je preživio katastrofu.

Godišnjicu potresa obilježit će i haićanska dijaspora, napose u Miamiju na Floridi gdje je haićanska zajednica brojna. Ondje će biti svečano otkrivena freska posvećena žrtvama potresa.

12.01.2011. 21:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh