« Glazba
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
NAJAVE

Prošlost, sadašnjost i budućnost na koncertu Cantus Ansambla

Prošlost, sadašnjost i budućnost na koncertu Cantus Ansambla u sklopu proslave 75. obljetnice Hrvatskog društva skladatelja

Cantus Ansambl
Cantus Ansambl (Arhiva)
Više o

Cantus Ansambl

Cantus Ansambl je drugim koncertom sezone u sklopu koje će proslaviti svoj 20. rođendan, proslavio i 75. obljetnicu Hrvatskog društva skladatelja. 

Na koncertu održanom u Hrvatskom glazbenom zavodu 23. studenog pod ravnanjem dirigenta i umjetničkog voditelja ansambla, Berislava Šipuša, izvedeno je djelo Rubena Radice Litaniae Sanctorum pro Papa Ioanne Paulo te Concertino za violinu i komorni ansambl Natka Devčića, u kojem je solističku ulogu preuzeo dugogodišnji koncertni majstor ansambla, profesor na zagrebačkoj Muzičkog akademiji, Ivan Novinc. U sklopu stalne suradnje s najmlađom, tek nadolazećom generacijom skladatelja, na ovom koncertu praizvelo se i novo djelo Šlomlek Maryam mladog, talentiranog udaraljkaša, vrlo aktivnog u svijetu jazza, ali i još uvijek studenta kompozicije u klasi prof. Mladena Tarbuka, Šimuna Matišića. Cantus Ansamblu se u izvedbi pridružila i mezzosopranistica Marta Schwaiger, kao i saksofonisti Saša Nestorović i Dragan Sremec. Zbog epidemioloških mjera publike na koncertu nije bilo, ali se koncert mogao, i još uvijek se može, poslušati u sustavu HRTi i Trećen programu Hrvatskog radija. 

O velikoj obljetnici HDS-a i Cantus Ansamblu osvrnuli su se predsjednik HDS-a Mladen Trabuk i glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban.

"Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da unatoč situaciji s pandemijom koronavirusa u skladu s propisanim mjerama održavamo koncert povodom naše značajne obljetnice. Vrlo mi je drago da je umjetnički voditelj Cantus Ansambla, kolega Šipuš, sastavio program koji pokušava istraknuti sadržaj. A sadržaj ovih 75 godina nije samo 75 godina koje su prošle, nego i naš pogled u budućnost. Ja kao predsjednik Hrvatskog društva skladatelja mogu reći da ćemo se u sljedeće četiri godine više baviti budućnošću, a manje prošlošću i želim svim kolegama skladateljima mnogo nadahnuća, pogotovo u ovakvoj situaciji mentalne snage i da dalje marljivo komponiraju. Doći će ponovno vrijeme za živu glazbu i vjerujem da se svi tome veselimo", rekao je predsjednik Hrvatskog društva sladatelja, Mladen Tarbuk.

"Moram spomenuti da se mi u Hrvatskom društvu skladatelja već dugo, sporo, temeljito i pedantno pripremamo za proslavu 75. obljetnice HDS-a. Svašta smo isplanirali, brojne koncerte, raznovrsne programe, dobro smo odvagnuli tko sve da bude zastupljen i na koji način. I onda se pojavio COVID-19. Od svega toga ostalo je nešto, a to je koncentrat proslave naše 75. obljetnice na ovom koncertu. Zahvalan sam kolegi Šipušu koji je sjajno sažeo tih naših 75 godina. Sažeo je prošlost, sadašnjost i budućnost Hrvatskog društva skladatelja. Velika mi je čast da na ovom slavljeničkom koncertu mogu proslaviti i najaviti Cantus Ansambl pod ravnanjem umjetničkog voditelja Berislava Šipuša", rekao je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Cantus Ansambl će ove sezone kroz pet koncerata zagrebačkoj publici predstaviti antologijska i repertoarna dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbe najmlađe generacije domaćih skladatelja. Od antologije do narudžbe, programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima.

25.11.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh