« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
HILLARY CLINTON

Proračunski deficit dvostruka je prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Veliki proračunski deficit prijetnja je nacionalnoj sigurnosti i šalje "poruku slabosti" međunarodnoj zajednici, rekla je američka državna tajnica

Hillary Clinton
Hillary Clinton (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

proračunski deficit

Clinton je u govoru, nagovješćujući novi "Američki moment" u vanjskoj politici, rekla da je veći angažman Obamine administracije u svjetskim pitanjima donio koristi, poput ujedinjene fronte protiv iranskih nuklearnih ambicija.

No, ona je ponovno naglasila štetan učinak sve većeg američkog duga koji je, kako je rekla, prijetnja sposobnosti SAD-a da zacrta vlastiti pravac u svijetu i šalje "poruku slabosti međunarodnoj zajednici".

"On je dvostruka prijetnja nacionalnoj sigurnosti: potkopava naše kapacitete za djelovanje u vlastitom interesu i ograničava nas tamo gdje možda ne bi željeli", rekla je Clinton odgovarajući na pitanja nakon obraćanja Vijeću za međunarodne odnose.

Američki proračunski deficit ove će godine dosegnuti 1.5 bilijun dolara i postao je vruća tema uoči kongresnih izbora u studenome na kojim demokrati američkog predsjednika Baracka Obame žele spriječiti velike gubitke u korist republikanaca.

Clinton je ranije znala reći kako joj je "osobno teško" gledati golemi američki dug, nakon što je njezin suprug, bivši predsjednik Bill Clinton, 2001. završio drugi mandat s proračunskim viškom. (hina/metro-portal)

08.09.2010. 21:52:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh