« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SINDIKAT PREPOROD

Proračun za školstvo 2011. apsurdan

Vlada namjerava iduće godine izgraditi sedam školskih objekata sa samo 47 milijuna kuna, upozorava sindikat Preporod

Škola
Škola (Vlado Kos/Cropix)
Više o

sindikat Preporod

,

školstvo

,

državni proračun

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" ocijenio je danas da je prijedlog državnog proračuna za 2011., u dijelu koji se odnosi na financiranje osnovnog i srednjeg školstva, apsurdan, jer "osim održavanja hladnog pogona, ne jamči gotovo ništa".

Nova neće biti ni za što, osim za plaće koje će biti i dalje među najnižim plaćama korisnika proračunskih sredstava, rekao je predsjednik tog sindikata Željko Stipić na konferenciji za novinare, upozorivši da su pojedine stavke smanjene do apsurda, a neke su potpuno ukinute.

Među stavkama koje su najviše smanjene su kapitalne investicije, prevencija nasilja i ovisnosti, poticanje izvannastavnih aktivnosti i stručno usavršavanje nastavnika i učitelja, a potpuno se staje sa sufinanciranjem naobrazbe u privatnim školama, financiranjem Nacionalno vijeća učenika i izobrazbom zaposlenika u školama za korištenje ITC-a.

Unatoč predizbornim obećanjima da do 2011. više neće biti škola koje rade u tri smjene, to se nije dogodilo, a iduće se godine planira izgradnja samo sedam školskih objekata, i to s 47 milijuna kuna čime se može izgraditi i opremiti tek jedna škola, rekao je Stipić.

Za prevenciju nasilja planira se potrošiti oko 300 tisuća kuna, a za prevenciju ovisnosti oko 322 tisuće, čime se neće moći realizirati postojeći, ni uvoditi novi sadržaji, ustvrdio je Stipić. Time se dovodi u pitanje borba protiv nasilja u školama, sigurnost učenika i nastavnika, dodao je.

U zadnjih godinu dana prepolovljena su sredstva namijenjena poticanju izvannastavnih aktivnosti, za koja će se izdvojiti samo oko pet kuna po učeniku u osnovnoj školi, te deset kuna po učeniku u srednjoj školi.

Na području stručnog usavršavanja i izobrazbe učitelja i nastavnika dosegli smo samo dno dna jer vlasti smatraju da je stručno usavršavanje nepotrebno, rekao je Stipić. Sredstva su se smanjila s 3,1 milijuna kuna u 2009. na predviđenih milijun kuna u idućoj godini, a za dvije trećine su smanjeni iznosi za stipendije poslijediplomskih studija, napomenuo je.

Podsjetio je da je među predizbornim obećanjima aktualne vlasti bilo i ono o porastu plaće nastavnika, koja je, prema njihovim najavama, nakon 15 godina staža, u 2011. trebala biti oko 6786 kuna, a sada je za 1332 kuna manja.(hina/metro-portal)

22.11.2010. 15:24:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh