« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PROPUSTI U GAŠENJU

Kornatska tragedija - počinje suđenje Draženu Slavici

Optužnica za kornatsku tragediju je napisana na više od 60 stranica, suđenje Slavici trajat će mjesecima

Kornat
Kornat (CROPIX)
Više o

Frane Lučić

,

kornatska tragedija

,

NP Kornati

,

Dražen Slavica

Više od tri godine nakon kornatske tragedije na Županijskom sudu u Zadru sutra počinje suđenje bivšem zapovjedniku vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Draženu Slavici optuženu za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatima 30. kolovoza 2007. kad je poginulo 12 vatrogasaca.

Državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Kako se navodi u optužnici, na gašenje požara na otoku Kornatu helikopterom je poslao dvojicu maloljetnika i civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili vježbe helikopterskoga desantiranja. Na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih vatrogasaca te oglušivanje na upućivane mu pozive u pomoć.

Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadrži oko šest tisuća stranica. Očekuje se više vještačenja i ispitivanje stotinjak svjedoka pa bi suđenje moglo potrajati mjesecima.

Premještanje suđenja u Zadar Vrhovni sud je obrazložio da je većina sudaca šibenskoga Županijskog suda već radila na tom predmetu, a prijenos mjesne nadležnosti tražila je i Slavičina obrana zbog sigurnosnih razloga. Inače, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku obustavilo je kazneni postupak protiv Slavice, na što se državno odvjetništvo žalilo. Vrhovi sud donio je odluku o nastavku kaznenog postupka, smatrajući odluku Izvanraspravnog vijeća preuranjenom.

Požar na Kornatu jedini je preživio vatrogasac Frane Lučić iz Tisnoga.(hina/metro-portal)

22.11.2010. 16:34:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh