« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
VELIKA ZAGONETKA

Pronađene kosti Amelie Earhart?

Tri fragmenta kostiju pronađena na napuštenom otoku u južnom Pacifiku, zajedno s dijelovima stare šminke i staklenim bocama

Amelia Earhart u kokpitu aviona Electra
Amelia Earhart u kokpitu aviona Electra (Wikipedia)
Više o

kosti

,

zrakoplovna nesreća

,

Amelia Earhart

Američkim su znanstvenicima dali nadu da će možda riješiti jednu od najvećih zagonetki 20. stoljeća - što se dogodilo Ameliji Earhart u njezinu pokušaju da postane prva žena koja je obletjela svijet, javljaju agencije.

Sitni dijelovi kostiju pronađeni su na otoku Nikumaroro, 3000 kilometara južno od Havaja, točno na ruti kojom je Earhart, pionirka svjetskog zrakoplovstva i prva žena koja je preletjela Atlantik, godine 1937. u zrakoplovu Lockheed Electra pokušala obletjeti svijet.

Kosti, dijelove šminke i staklene boce, pronašla je početkom godine skupina američkih zrakoplovnih entuzijasta u svojoj ekspediciji na Nikumaroro. Dijelovi kostiju sada su u posjedu znanstvenika sa svučilišta Oklahoma koji će iz njih pokušati izvući DNK i to bi moglo potrajati mjesecima. Zasad nisu sigurni jesu li fragmenti kostiju uopće ljudski jer su jedva veći od centimetra.

Njezin nestanak 2. srpnja 1937. godine i dalje je jedna od većih zagonetki 20. stoljeća. Je li ostala bez goriva i srušila se u more? Je li Electra imala problema s motorom? Je li možda u letu vidjela otok i pokušala sletjeti na obližnji greben? Nitko ne zna te odgovore.

Dosad su milijuni dolara potrošeni na ekspedicije i pokušaje pronalaska dokaza o sudbini Earhart i njezina navigatora Freda Noonana. Sud u Kaliforniji je slavnu pilotkinju službeno proglasio mrtvom 1939. godine. Po najčešćoj verziji Earhart je ostala bez goriva i srušila se u more na putu od Nove Gvineje do otoka Howlanda, na koji je planirala sletjeti i natočiti gorivo.

Zrakoplovni stručnjaci smatraju kako je moguće da je Earhart sletjela na greben kraj otoka Nikumaroroa jer je dovoljno prostran i prilično ravan i gladak. Zrakoplov bi s vremenom morske mijene povukle u more, koje je na tom dijelu od 350 do 600 metara duboko, što bi objasnilo zašto ga nitko nije našao. Pilotkinja i navigator mogli još mjesecima preživjeti na otoku zahvaljujući konzerviranoj hrani i kišnici. Dijelovi šminke, boce i školjke koje su mogle poslužiti kao otvarači konzervi koje su pronađene na otoku sugeriraju da su tamo boravili neki zapadnjaci.

Znanstvenici zasad nastoje umanjiti medijsku pažnju cijelog slučaja jer će pokušaj utvrđivanja DNK iz starih kostiju dugotrajan proces, a zatim mu je potrebna i verifikacija iz drugog laboratorija. Earhart je na put oko svijeta krenula iz Oaklanda u Kaliforniji. Preko Miamija, Južne Amerike, Afrike, indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije stigla je na Novu Gvineju. U tom trenutku prešla je 35 tisuća od planiranih 46 tisuća kilometara. Ostatak je u najvećoj mjeri trebao biti let preko Pacifika, koji je bio najteža etapa puta i tijekom kojeg je nestala. (hina/metro-portal)

19.12.2010. 14:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh