« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
JUŽNA AFRIKA

Pronađena voda stara dvije milijarde godina

U južnoafričkom rudniku zlata pronađena je dragocjena voda čija se starost procjenjuje na dvije milijarde godina

Voda
Voda (Free Digital Photos)
Više o

zlato

,

voda

,

Južna Afrika

,

zalihe vode

,

Witwatersrand Basin

Znanstvenici iz Kanade, SAD-a, Njemačke i Južne Afrike otkrili su vodu staru oko dvije milijarde godina u kojoj se nalaze primitivni organizmi, piše stručni časopis "Chemical Geology". Međunarodni tim stručnjaka vodu je pronašao u rudnicima zlata u regiji Witwatersrand Basin na jugu Afrike.

"Voda je uistinu posebna", izjavila je Johanna Lippmann-Pipke iz istraživačkog centra Helmholtz u Dresdenu za dpa. "Pronađena je na dubini od tri kilometra, a mikroorganizmi u njoj žive bez svjetla i organskih hranjivih tvari. Radi se o primitivnim oblicima života", dodaje Lippmann-Pipke.

Kako bi odredili starost vode, znanstvenici su analizi podvrgnuli njezine sastavne dijelove. Posebno im je pomogao plemeniti plin neon. "Voda se mijenja kada nije u doticaju s atmosferom, a neon u vodu dospijeva iz stijena.

Što je razina neona viša, to je voda u ovom slučaju starija", objašnjavaju znanstvenici. Analizirana voda ima najvišu ikad izmjerenu razinu neona zbog čega se vjeruje da je stara oko dvije milijarde godina.

Istraživanje u Južnoj Africi provodi se u sklopu projekta "Život u ekstremnim područjima". Zlatonosni greben (Witwatersrand Basin) otkriven je 1886. i dosad je dao oko 47.000 tona zlata.

23.02.2011. 07:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Zlatan
    23.02.2011. 20:09
    Ovaj članak potvrđuje tezu da su novinari veliki neznalice. Sva voda na Zemlji (ili gotovo sva) je stara oko 4,6 milijarde godina, odnosno, stara je koliko i Zemlja. Sav slobodni vodik je reagirao s kisikom vezanim u stijenama i stvorio vodu, kao relativno kemijski stabilan spoj. U članku je trebalo napisati da je pronađena voda koja je bila vjerojatno izolirana od ostale vode na planetu.
  2. avatar
    novinar
    23.02.2011. 20:16
    ma nemoj. neznalice su onda urednici casopisa chemical geology, žena koja se spominje u članku i brdo stranih portala koji imaju slicnu vijest (guglaj ako znas strane jezike). ovo sigurno nije izmislio novinar ovog portala nego je vijest prenesena. a u clanku lijepo pise da je voda bila izolirana (dio o neonu) i da je bila na dubini od 3 km. pod tim se sigurno ne misli na vodu u nekoj rijeci i sl.
  3. avatar
    bla
    24.02.2011. 00:36
    vjerojatno su u chemical geology mislili da ta voda nije prosla kroz ciklus isparavanje-kondenziranje-tecenje u atmosferi zadnjih kolko vec godina...
  4. avatar
    nina
    14.02.2013. 16:45
    cool
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh