« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
UGODNO S KORISNIM

Cycloclean - pročistite vodu pomoću bicikla

Japanska kompanija "Nippon Basic" priprema se lansirati proizvodnju bicikla koji može pročišćivati vodu

Fotografija vijesti
Više o

voda

,

bicikl

,

voda pročišćivanje

,

cycloclean

"Vozite bicikl do rijeke, ribnjaka ili bilo kod drugog izvora vode, a vaše noge su dovoljne za proizvodnju vode za piće", objasnio je Yuichi Katsuura, predsjednik kompanije koja je kreator ovog bicikla, na salonu tehnoloških dostignuća u Tokiju.  

Korisnici moraju jednostavno postaviti sustav Cycloclean na zadnjem dijelu svog bicikla, a crijevo iz sustava uroniti u izvor vode, a zatim se okretanjem pedala tekućina pumpa i pročišćuje kroz tri filtera pričvršćena na zadnjem kotaču. Sustav može pročistiti pet litara vode u minuti. Pumpa može povući vodu sa dubine i do pet metara.

Kompanija "Nippon Basic" prodala je oko 200 ovakvih bicikala od kada su se pojavili u prodaji u Japanu 2005. godine, te planira početi proizvodnju u Bangladešu ukoliko bude potreba, izjavio je Katsuura.

U Japanu se ovaj model prodavao za 550.000 jena (4.850 eura), ali kompanija planira smanjiti cijenu pokretanjem proizvodnje sa lokalnim firmama. Ovaj bicikl bi se mogaoupotrijebljavati prilikom prirodnih katastrofa jer bi omogućio da stanovništvo u kratkom roku dobije pitku vodu.

Do sada su Cycloclean uglavnom kupovale japanske općine, ali nekoliko primjeraka je prodano u Bangladešu, Burmi, Kambodži, Kini, Indoneziji i Filipinima.

22.02.2011. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh