« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
znanost u praksi

Izumljene šalice koje održavaju savršenu temperaturu

Ove "pametne" šalice znaju održati vašu kavu na početnoj temperaturi čak do pola sata.

(Getty Images)
Više o

piće

,

kava

Ako ste mislili da su razni grijači dobra stvar, razmislite ponovo. Njemački fizičari Klaus Sedlbauer i Herbert Sinnesbichler stvorili su šalice koje reguliraju temperaturu pomoću materijala s promjenom faze, tzv. PCM-a (phase changing material).

PCM je sposoban promjenom faze uskladištiti i ponovo otpustiti velike količine topline. Materijal apsorbira toplinu sadržaja šalice, skladišti ju i spušta na optimalnu temperaturu. Potom je održava na toj razini polako otpuštajući uskladištenu toplinu natrag u sadržaj šalice. Optimalnu temperaturu može održati do pola sata.

Kako znanstvenici primjećuju, različita pića imaju različite optimalne temperature. Topli napitci poput kave i čaja najbolji su na 58° C, pivo na 7° C, a ledeni napitci na -12° C. Budući da različiti tipovi PCM-a imaju različita kemijska svojstva i temperature tališta, znanstvenici mogu proizvesti posebne tipove šalica za različite vrste pića.

Istraživači se nadaju da će, ako uspiju pronaći poslovnog partnera, magične šalice biti plasirane na tržište do kraja godine. Nažalost, unatoč činjenici da je PCM relativno jeftin materijal, ovakve će šalice vjerojatno koštati znatno više od ostalih.

Osim šalica, PCM bi mogao imati i druge zanimljive primjene. Na primjer, znanstvenici istražuju mogućnost primjene u očuvanju svježine hrane i oblaganja muzejskih zidova tim materijalom kako bi zaštitio slike u slučaju požara, budući da nije zapaljiv. PCM je već u komercijalnoj upotrebi u području graditeljstva - ugrađuje se u strop i zidove kako bi održao ugodnu temperaturu u prostorijama. Neke ga zimske jakne također sadrže radi očuvanja topline. Na kraju, PCM bi mogao biti korišten za pohranu podataka na računalu bez potrebe za električnom strujom.

26.08.2009. 19:36:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh