« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca

Liječnici na pragu otkrića lijeka protiv debljine

Pronađen gen koji ugljikohidrate pretvara u salo - baza za stvaranje lijeka protiv pretilosti

(Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

DNA-PK

,

liječenje debljine

,

Hei Sook Sul

,

gen odgovoran za debljinu

Američki istraživači pronašli su gen odgovoran za pretvaranje tanjura tjestenine u salo. To otkriće pruža nove spoznaje o tome kako tijelo metabolizira uljikohidrate i kako dolazi do pretilosti. Istraživači su naime uspjeli isključiti taj gen kod miševa koji su, iako hranjeni isto kao i drugi miševi, imali znatno manju količinu sala. 

Taj gen nazvan je DNA-PK i regulira procese u jetri koji pretvaraju ugljikohidrate u mast, objavila je ekipa znanstvenika s kalifornijskoga sveučilišta Berkeleya u časopisu Cell.  Vjerojatno će pomoći u prevenciji debljine koja je uzrokovana prevelikim unosom hrane bogate ugljikohidratima kao što su tjestenina, riža, slatka pića i grickalice. 

DNA-PK, tj. DNK-ovisna protein kinaza već je do sada često istraživana jer je uočeno kako pomaže u ispunjavanju pokidanih dijelova lanca DNK. Suzbijanje gena DNA-PK do sada su istraživači koristili i kod liječenja raka, tj. kako bi pojačali učinak lijekova koji uništavaju tumorske stanice.

"Izgleda da je DNA-PK ključna u metaboličkom procesu koji pokušavamo rasvijetliti već dvadesetak godina" izjavila je glavna istraživačica Hei Sook Sul, profesorica s Odsjeka nutricionistike i toksikologije Sveučilišta Berkley.

"Po prvi smo puta uspjeli povezati DNA_PK sa stvaranjem masnoća od uljikohidrata u jetri. Prepoznavanje puta slanja informacija koji uključuje DNA-PK pribižava nas razumijevanju debljine koja je razultat velikog unosa ugljikohidrata i može biti od koristi kod stvaranja lijeka za sprječavanje debiljine".

Istraživanje je objavljeno 20. ožujka u časopisu Cell.

21.03.2009. 13:47:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh