« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Mala škola zdravog života - 5. tjedan

Kako raditi kardio vježbe i koja je korist od njih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joseph Puhy)
Više o

zdrav život

,

vježbe za mršavljenje

,

vježbe za zdrav život

,

mala škola zdravog života

,

kardio vježbe

Kada govorimo o kardio treningu, ne postoji pravo vrijeme za njega, najvažnije je da ga napravite. Jillian Michaels tvrdi da vjerovanje kako je jutarnja lagana vježba vrlo učinkovit način izgaranja masnoća čisti mit.

Ako stvarno želite ukloniti te kilograme viška, počnite raditi kardio vježbe u kombinaciji s vježbama snage. No, i dalje postoji priličan broj zbunjujućih informacija o kardio vježbama i najboljem načinu rada.

„Postoji teorija da kada vježbate na razini od 70 do 75% vašeg maksimalnog pulsa ulazite u zonu izgaranja masnoća. Ova teorija ne samo da je pogrešna, nego je definitivno zastarjela. Kalorija je kalorija, bez obzira na sve, nema veze da li kalorije dolaze od masne hrane ili ugljikohidrata. Kada ih počnete trošiti više nego što ih unosite, počet ćete gubiti težinu", objašnjava Jillian.

Neki ljudi počnu raditi vježbe niskog intenziteta na prazan želudac, vjerujući da će tako potrošiti više masnoća. Ali, Jillian tvrdi da to nije istina, prvenstveno iz razloga što će vas takvo vježbanje brzo iscrpiti i utjecati na vašu izvedbu.

„Trening visokog intenziteta koristi manji postotak masnih kalorija, no ukupan broj utrošenih masnih kalorija bit će veći jer trošite više kalorija ukupno, jednostavno je tako", kaže Jillian. I ne samo to: ako trenirate visokim intenzitetom, 85 - 100% vašeg pulsa, ubrzat ćete metabolizam za slijedeća najmanje 24 sata.

„Jedino što je važno jest da vježbate najjače što možete, svaki puta. Radite tako i garantirano ćete ostvariti najbolje moguće rezultate."

Vježba tjedna

Predavanje

Držite uteg u svakoj ruci i dignite ih ravno iznad glave. Spustite svoju lijevu nogu u klečeći položaj i zatim spustite i desnu nogu. Podignite se u stojeći položaj, prvo lijevom a zatim i desnom nogom. Ponovite i započnite s drugom nogom. Utezi moraju tijekom vježbe cijelo vrijeme biti iznad glave.

3 savjeta za kardio vježbe

Što raditi

Kako znate koje su kardio vježbe najbolje? Da li da hodate, veslate, koristite steper ili stepenice na fitnessu? Odgovor je: sve od navedenog. Radite sve ono što vam odgovara i obavezno dajte sve od sebe.

Kako dugo vježbati

Minimalno 30 minuta i ne više od dva sata kardio vježbi odjednom. Nemojte vježbati duže od toga, jer prevelika aktivnost ovog tipa otpušta hormone stresa, a oni sprječavaju gubitak kilograma.

Miješajte vježbe

Potrudite se osvježavati svoju rutinu: ako ste par tjedana trčali na traci, prebacite se na steper. Ako imate mogućnost korištenja samo jedne kardio sprave, mijenjajte način na koji je koristite svakih par dana kako biste bili motivirani.

Piše: Petra Axlund
19.03.2009. 16:10:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh