« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
MUČENJA

Pronađen CIA-in tajni zatvor u Bukureštu

Naravno da Ameri sve demantiraju, no gotovo je sto posto sigurno da je Dick Marty u pravu

Pripadnici Al Kaide mučeni su i u Rumunjskoj?
Pripadnici Al Kaide mučeni su i u Rumunjskoj? (Arhiva)
Više o

CIA

,

Al-Qaeda

,

Bukurešt

,

mučenje

,

Al-Kaida

,

tajni zatvori

Američka obavještajna agencija CIA služila se do 2006. tajnim zatvorom u Rumunjskoj gdje je mučila osumnjičene za suradnju s Al Kaidom, kaže se u dokumentu objavljenom u četvrtak u njemačkim medijima.

Zgrada u stambenoj četvrti Bukurešta, u kojoj je CIA držala zatvorenike, koristi se kao Nacionalni ured za povjerljive informacije poznatiji kao ORNISS koji služi za pohranjivanje povjerljivih informacija NATO-a i Europske unije.

Dick Marty, autor izvještaja iz 2007., u kojem je otkrio postojanje takva zatvora, izrazio je u četvrtak zadovoljstvo što su novim podacima potvrđene njegove tvrdnje.

Taj švicarski političar i pravnik, nekadašnji izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe usput je izrazio i žaljenje "što to nisu objavile političke ili sudske vlasti (...) nego tisak. Dosad (o tome) u Rumunjskoj nije provedena ozbiljna istraga ", kaže se u njegovu priopćenju.

Na pitanje agencije AFP rumunjske su vlasti ponovno opovrgnule da u Bukureštu postoji takav zatvor. "Kategorički odbacujemo nagađanja tiska po kojemu je u toj zgradi bio takav CIA-in zatvor", kaže se u službenu priopćenju ORNISS-a.

08.12.2011. 20:24:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh