« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SKUPO

Pronađen biser veličine golf loptice

MRI sken koji je potom napravljen pokazao je da u unutrašnjosti postoji objekt veličine loptice za golf, i za koji se smatra da je biser čija se vrijednost procjenjuje na par tisuća funti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedija)
Više o

fosil

,

biser

,

kamenica

Ribari na jugu Engleske su našli kamenicu staru 145 milijuna godina i za koju se vjeruje da bi mogla imati u sebi biser veličine loptice za golf.

Fosilizirana kamenica je pronađena na jugu Engleske kad se zaplela u ribarsku mrežu. Odmah je bilo jasno da se radi o fosiliziranoj kamenici pa su ribari nazvali Blue Reef Aquarium u Portsmouthu kojemu su onda kamenicu i donirali.

Kao i kod drveća, kamenice imaju prstenove koje ukazuju na dob. Ova je imala preko 200 prstenova što ukazuje daje dugo poživila.

MRI sken koji je potom napravljen pokazao je da u unutrašnjosti postoji objekt veličine loptice za golf, i za koji se smatra da je biser čija se vrijednost procjenjuje na par tisuća funti.

Akvarij je dao izjavu u kojoj poručuju da neće otvarati kamenicu da izvade biser već će samo izvoditi površinska istraživanja na njoj i ostaviti je kakva je.

Kao podsjetnik, biseri nastaju kao obrambeni mehanizam mekušaca, točnije školjkaša. Oni stvaraju slojeve kalcijeva karbonata oko komada šljunka, nekog parazita ili bilo kakvog stranog objekta na koji reagira kao opasnost. Biseri nastalo oko komadića pjeska su prava rijetkost, usprkos raširenom vjerovanju.

25.07.2012. 22:25:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh