« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
K PLUS :)

Proizvodi za osiromašene Europljane

Kao odgovor na krizu proizvođači za tržište EU pripremaju manja i jeftinija pakiranja za kupce plićeg džepa.

Sve manje porcije i manja ambalaža
Sve manje porcije i manja ambalaža (Arhiva)
Više o

shopping

,

siromaštvo

,

robne marke

Mini-porcije, jednostavna ambalaža i recepti za niskobudžetne obroke - industrijski proizvođači reagiraju na rastuće siromaštvo u zemljama jugoistočne Europe pogođenima krizom. Pritom se služe strategijama koje se već godinama primjenjuju u afričkim i azijskim zemljama u razvoju. Nude se tako manje porcije ili manja pakiranja bez luksuzne opreme da bi se zadržali i kupci skromnijeg budžeta. Branša se očito priprema na to da će zbog gospodarske krize idućih godina morati sniziti svoja očekivanja u ostvaranju utrška na ovom dijelu svijeta.

XS umjesto XL-a

"Ako jedan Španjolac sada još potroši samo 17 eura kada ode u nabavku, onda mu više ne mogu prodavati prašak za rublje koji bi ga stajao pola njegovog budžeta", objasnio je šef velikog britansko-nizozemskog koncerna Unilever za Europu Jan Zijderveld u intervjuu listu Financial Times Deutschland. "U Indoneziji prodajemo pojedinačna pakiranja za dva do tri centa i unatoč tome dobro zarađujemo", kaže menadžer: "Mi znamo kako se to radi, ali smo u Europi u godinama prije krize to bili malo zaboravili."

U Španjolskoj je Unilever već počeo prodavati prašak za rublje Surf u pakiranjima za samo pet pranja. U Grčkoj isti koncern nudi manja pakiranja pirea od krumpira i majoneze dok se osnovni proizvodi poput čaja i maslinovog ulja pod posebnom markom prodaju po vrlo niskoj cijeni.

Cijena važnija od svega drugoga

I konkurencija je reagirala. Koncern Nestle proizvodi već godinama liniju "Popular Positioned Products" - male porcije s niskim cijenama, kao što su na primjer jedna Maggi-kocka, Nescafe za jednu šalicu ili juhu u vrećici za samo jedan tanjur - dijelom i za europsko tržište. Istovremeno se stalno radi na izmjenama u recepturi kako bi se, pored standardnih juha, mogao ponuditi i jednostavniji proizvod s puno manje sastojaka - po nižoj cijeni.

Šef koncerna Henkel Karspar Rorsted je pak nedavno prilikom predstavljanja bilanci za aktualni kvartal bio vrlo skeptičan prema razvoju situacije u južnoj Europi. Kriza u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji i Portugalu, rekao je, još će godinama gušiti rast utrška na tom prostoru. Henkel na takve procjene već od kraja prošle godine reagira s posebno jeftinim pakiranjima, na primjer, tekućeg deterdženta za pranje rublja - bez poklopca za doziranje i praktičnog otvora za izlijevanje, ali zato jeftinijeg. Jedan glasnogovornik koncerna tvrdi da ti proizvodi jako dobro prolaze kod kupaca.

Unatoč ovakvom razvoju, glasnogovornik Nestlea ne računa s korjenitom promjenom prehrambenih navika zbog gospodarske krize. Hrana i piće tradicionalno igraju važnu ulogu na jugu Europe, kaže on. Tako se u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj na hranu troši 16 do 18 posto prihoda, a u Njemačkoj tek 11 do 13 posto.

Piše: Dunja Dragojević / DW
28.08.2012. 10:55:35
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    kompic
    28.08.2012. 11:51
    Niti proizvodjaci niti kupci pogodjeni ovom krizom negledaju KVALITET proizvoda,sada je kupcima najbitnije, da mogu kupit neki proizvod po sto manjoj cijeni,a oduvijek se znalo da je to manje pakovanje skuplje,a proizvodjaci zadovoljno trljaju ruke,primjera radi pola litre coca-cole je 1,10,KM,a litra 1,80 KM, 2 L- 2,50 KM, vise se isplati kupit vece pakovanje koje ce duze trajat.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh