Metro-portal.hr

objavljeno 28.08.2012. 10:55:35
K PLUS :)

Proizvodi za osiromašene Europljane

Kao odgovor na krizu proizvođači za tržište EU pripremaju manja i jeftinija pakiranja za kupce plićeg džepa.

Sve manje porcije i manja ambalaža
Sve manje porcije i manja ambalaža (Arhiva)

Mini-porcije, jednostavna ambalaža i recepti za niskobudžetne obroke - industrijski proizvođači reagiraju na rastuće siromaštvo u zemljama jugoistočne Europe pogođenima krizom. Pritom se služe strategijama koje se već godinama primjenjuju u afričkim i azijskim zemljama u razvoju. Nude se tako manje porcije ili manja pakiranja bez luksuzne opreme da bi se zadržali i kupci skromnijeg budžeta. Branša se očito priprema na to da će zbog gospodarske krize idućih godina morati sniziti svoja očekivanja u ostvaranju utrška na ovom dijelu svijeta.

XS umjesto XL-a

"Ako jedan Španjolac sada još potroši samo 17 eura kada ode u nabavku, onda mu više ne mogu prodavati prašak za rublje koji bi ga stajao pola njegovog budžeta", objasnio je šef velikog britansko-nizozemskog koncerna Unilever za Europu Jan Zijderveld u intervjuu listu Financial Times Deutschland. "U Indoneziji prodajemo pojedinačna pakiranja za dva do tri centa i unatoč tome dobro zarađujemo", kaže menadžer: "Mi znamo kako se to radi, ali smo u Europi u godinama prije krize to bili malo zaboravili."

U Španjolskoj je Unilever već počeo prodavati prašak za rublje Surf u pakiranjima za samo pet pranja. U Grčkoj isti koncern nudi manja pakiranja pirea od krumpira i majoneze dok se osnovni proizvodi poput čaja i maslinovog ulja pod posebnom markom prodaju po vrlo niskoj cijeni.

Cijena važnija od svega drugoga

I konkurencija je reagirala. Koncern Nestle proizvodi već godinama liniju "Popular Positioned Products" - male porcije s niskim cijenama, kao što su na primjer jedna Maggi-kocka, Nescafe za jednu šalicu ili juhu u vrećici za samo jedan tanjur - dijelom i za europsko tržište. Istovremeno se stalno radi na izmjenama u recepturi kako bi se, pored standardnih juha, mogao ponuditi i jednostavniji proizvod s puno manje sastojaka - po nižoj cijeni.

Šef koncerna Henkel Karspar Rorsted je pak nedavno prilikom predstavljanja bilanci za aktualni kvartal bio vrlo skeptičan prema razvoju situacije u južnoj Europi. Kriza u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji i Portugalu, rekao je, još će godinama gušiti rast utrška na tom prostoru. Henkel na takve procjene već od kraja prošle godine reagira s posebno jeftinim pakiranjima, na primjer, tekućeg deterdženta za pranje rublja - bez poklopca za doziranje i praktičnog otvora za izlijevanje, ali zato jeftinijeg. Jedan glasnogovornik koncerna tvrdi da ti proizvodi jako dobro prolaze kod kupaca.

Unatoč ovakvom razvoju, glasnogovornik Nestlea ne računa s korjenitom promjenom prehrambenih navika zbog gospodarske krize. Hrana i piće tradicionalno igraju važnu ulogu na jugu Europe, kaže on. Tako se u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj na hranu troši 16 do 18 posto prihoda, a u Njemačkoj tek 11 do 13 posto.

Piše: Dunja Dragojević / DW
28.08.2012. 10:55:35
http://metro-portal.hr/proizvodi-za-osiromasene-europljane/73572/