« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
IZLOŽBE

Program 'Čvorište između karličnog grebena i stidne kosti'

Projekt Čvorište (The Hub) je zamišljen kao višekratna publikacija u obliku vritualnog izložbenog prostora, uz prostorno-vremensku inačicu u formatu raznovrsnih programa u prostorima GMK

Projekt Čvorište (The Hub)
Projekt Čvorište (The Hub) (Adrijana Gvozdenović)
Više o

izložba

,

Galerija Miroslav Kraljević

Nakon rezidencijalnog boravka (ex)umjetnice Vienne Chan naziva Čvorište trika, varke i prerušene ljubavi, program živih izvedbi Čvorište između karličnog grebena i pubične kosti preuzima side-prostore GMK tokom druge polovice listopada i prvih dana studenog.

Motivirani potrebom da se afirmiraju procesualni, hibridni i eksperimentalni pristupi performansu mimo spektakla, ovim programom Čvorišta distanciramo se od uvrježenog razumjevanja performansa na razini jednoznačne geste, jednostavnog čina ili akcije kao aspekata unutar kojih su "performance" koncipirala umjetnička strujanja šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Svjesne da se značenja njihovih izvedbi stvaraju u suradnji s publikom, umjetnice upetljane u ovu treću cjelinu Čvorišta, na različite načine oblikuju dogovor dijeljenja vrijeme-prostora. Strategijama improvizacije i inscenacije u svojim prakasama istražuju različite mogućnosti prisutrnosti i formata izvedbi. Koristeći se govornim iskazom, bilo da se radi o jedan na jedan čitanju iz špila karata (Adrijana Gvozdenović) radionici pisanja i učenja teksta napamet (Karen Nhea Nielsen) ili one-take snimci glasa (Natasha Nedelkova), te tijelom kroz koreografije prisjećanja i auto-meta-fikciju (Tara, Iva Nerina Sibila, Ana Jelušić), umjetnice Čvorišta pozivaju publiku na čitanje refleksija konteksta i obrazaca kulturne produkcije koje stvaraju njihove ideosinkratske veze i relacije između različitih izvedbom aktiviranih materijala.

- Marko Gutić Mižimakov, facilitator Čvorišta

Projekt Čvorište (The Hub) je zamišljen kao višekratna publikacija u obliku vritualnog izložbenog prostora, uz prostorno-vremensku inačicu u formatu raznovrsnih programa u prostorima GMK s naglaskom na hibridne, procesne, intermedijske i eksperimentalne prakse. Kuriranje temata Čvorišta odvija se otvorenim pozivom no uključuje i unaprijed pozvane, realizirane i/ili zamišljene radove.

Program Čvorišta podržali su Grad Zagreb, kolektiv queerANarchive i Svijet.

Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova i Foundation for Arts Initiatives.

14.10.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh