« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Produžite život povremenim postom

Nutricionisti savjetuju režim prehrane 5:2 koji znači normalnu prehranu pet dana i dva dana tjedno dramatično smanjivanje unosa hrane

Čaj će biti dovoljan :)
Čaj će biti dovoljan :) (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

post

,

duži život

Post ima svoju, vrlo važnu ulogu u svakoj religiji, a znanstvenici tvrde da je tome tako iz vrlo jednostavnog razloga - donosi koristi za duh i tijelo, što je i pokazalo istraživanje provedeno na slavnom Harvardu. 

Naime, njihovo je istraživanje pokazalo da privremeni post može poboljšati kvalitetu života i produljiti ga te poboljšati zdravlje. Razlog - post zadržava mitohondrije u homeostazi i time utječe na životni vijek organizma.

Mitohondriji imaju ključnu ulogu u starenju stanica. 

Mitohondriji razgrađuju ugljikohidrate i masne kiseline i daju stanicama energiju.

Znanstvenici su primjetili kako su stanice mlađe bez prisutnosti starijih mitohondrija te da mitohondriji ostaju u homeostazi (u ravnoteži, ne stare), ako osoba oprakticira post.

Također je otkriveno da povremeno suzdražavanje od hrane pomaže koordinaciji aktivnosti mitohondrija s peroksizomima - djelovima stanica koji imaju antioksidativni učinak i doprinose dugovječnosti. 

Nutricionisti savjetuju režim prehrane 5:2 koji znači normalnu prehranu pet dana i dva dana tjedno dramatično smanjivanje unosa hrane. 

Isprobajte, nije teško...

15.11.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh