« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
JESTE LI ZNALI?

Ako se od glazbe naježite, vaš je mozak poseban

Ako se naježite kad slušate glazbu ili vas se stvori knedla u grlu od svih emocija koje ona u vama budi, spadate u posebnu manjinu.

Spadate li u posebnu skupinu?
Spadate li u posebnu skupinu? (iStock)
Više o

glazba

,

mozak

Ako se naježite kad slušate glazbu ili vas se stvori knedla u grlu od svih emocija koje ona u vama budi, spadate u posebnu manjinu.

Matthew Sachs s Harvarda, proučavao je na koji način nastaju emocije koje potiču dlačice na našem tijelu da se naježe kad slušamo glazbu.

Napravio je istraživanje na 20 studenata, od kojih je desetak priznalo da se često naježi ili osjeti knedlu u grlu kada slušaju glazbu, dok ostalih deset nikada to nije doživjelo.
Došao je do zaključka, kasnije objavljenih u časopisu "Oxford Academic", da osobe koje su se uspjele fizički i emocionalno povezati s glazbom imaju drugačiju strukturu mozga od onih koji to nisu mogli.

Takve osobe imaju veću gustoću vlakana koja povezuju centar za sluh i predjele u mozgu koji kontroliraju emocije, što znači da ta dva predjela mogu uspješnije komunicirati.
To pak znači da, ako se naježite za vrijeme slušanja glazbe, imate jače i intenzivnije osjećaje. Ti se osjećaji također mogu povezati sa sjećanjima koje budi pojedina pjesma, a takvo nešto ne može se kontolirati u laboratorijskim uvjetima.

Iako je istraživanje provedeno na malom broju ispitanika, Sachs trenutno razvija svoju studiju s ciljem promatrnja aktivnost mozga za vrijeme slušanja određenih pjesama koje potiču određene reakcije. Time se pokušava istražiti koji neurološki uzroci prouzrokuju spomenute reakcije kako bi se glazbu moglo početi koristiti u terapijske svrhe.

Depresija svakodnevno onemogućava veliki broj ljudi da uživa u životu, a glazba bi se mogla koristiti kao način za istraživanje emocija.

Piše: Andrea Holi
15.11.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh