« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
IZGUBLJENI SAT

Problemi koje može potencirati pomicanje vremena

Godišnje pomicanje vremena koje će se dogoditi ove nedjelje nudi mogućnost istraživačima da vide kako takva promjena, kao i gubitak sna koji je prati, može utjecati na naše zdravlje

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

problemi

,

ljetno računanje vremena

,

pomicanje sata

Pogledajte četiri problema koji su povezani s gubitkom od sat vremena tog dana.

Prometne nesreće

Povećanje prometnih nesreća možda je najbolje proučavana zdravstvena posljedica pomicanja vremena. Naime, nedostatak sna stavlja u mnogo veći rizik vozače motornih vozila. Mnoge studije pokazale su povećani postotak nesreća dan nakon pomicanja vremena. I dok to može predstavljati problem, također donosi i neke koristi: dodatan sat svjetlosti navečer može spriječiti stradanja pješaka u prometu.

Nezgode na radnom mjestu

Nezgode na radnom mjestu mogle bi biti druga nuspojava nedostatka sna i pomicanja vremena. Studija provedena nad rudarima pokazala je povećanje ozljeda od 5,7 posto. Nedostatak sna čini razliku između uobičajene mogućnosti za pogreškom i prave nezgode. Stručnjaci stoga sugeriraju odlazak u krevet ranije, kako bi se nadoknadio izgubljeni sat.

Srčani udar

Veza između nedostatka sna i srčanih udara dobila ja pažnju nakon švedske studije provedene 2008. koja je pokazala povećanje srčanih udara od oko 5 posto u tjednima nakon pomicanja vremena. Nedostatak sna i poremećaj bioritma vjerojatno stoje kao mogući uzroci.

Samoubojstvo

Samoubojstvo se povremeno povezuje s pomicanjem vremena, u ovom slučaju unaprijed, dodavanjem sata. Istraživači sugeriraju kako duže noći, kraći dani i nedostatak svjetlosti potiču tzv. zimsku depresiju, koja može dovesti do samoubojstva. Australska studija iz 2008. otkrila je povećanje stope samoubojstava kod muškaraca koje je iznosilo oko 0,44 posto dnevno.


26.03.2011. 17:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh