« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
MA DA?!

Probiotici nemaju veze sa zdravljem?

Probiotici su jedna od namirnica koje se uvijek spominju kao izuzetno zdrave i preporučuju u prehrani, no ovo istraživanje baca sasvim novo svjetlo na cijelu priču

Jogurt jest zdrav, ali ...
Jogurt jest zdrav, ali ... (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

probiotici

,

koristi

Probiotici su omiljen savjet kad se govori o poboljšanju probave i zdravlju organizma, no danski znanstvenici tvrde da to nema nikakve veze s istinom. U svom su istraživanju pregledali studije sedam probiotičkih proizvoda i nisu našli nikakvih dokaza da su promijenili sastav fekalnih bakterija kod zdravih ljudi.

Dugo se pisalo o tome kako fermentirane namirnice od mliječnih proizvoda do čajeva ili kapsula poboljšavaju probavu i jačaju imunitet, no prema svemu sudeći, mliječno vrenje i proizvodi s mliječnim bakterijama ne vrijede ni lipe više.

"Postoje stanoviti dokazi kako probiotici mogu pomoći kod neravnoteže u crijevnoj flori i fauni kod bolesnih ljudi, no nemaju učinka kod zdravih ljudi", ističe Olaf Pederson sa sveučilišta u Kopenhagenu.

Probiotici su živi mikrobi (ponekad označeni kao "dobre bakterije") koji se dodaju namirnicima.

Laktobacili pretvaraju šećer u mliječnu kiselinu zbog čega ta hrana ima specifičan svježi kiselkasti okus. U neke namirnice se dodaju, a prirodno se fermentira jogurt, kiselo zelje i kefir. Iako su te namirnice u mnogočemu zdrave, probiotici pritom ne igraju veliku ulogu.

Zapravo, kažu znanstvenici, tvrdnje kako probiotičke namirnice i napitci sprječavaju bolesti su mitovi koji nemaju nikakve veze s istinom. 

12.05.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh