« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
HMM ;)

Je li superhrana superzdrava?

POGLEDAJTE VIDEO: Neki tvrde da je termin superhrana običan marketinški trik i da nema nikakvih znanstvenih dokaza da su godji bobice, chia sjemenke, ulje lana ili maka prah posebno zdrave

Goji bobice - superhrana ili sjajan marketing?
Goji bobice - superhrana ili sjajan marketing? (Arhiva)
Više o

superhrana

,

guarana

,

Goji bobice

,

chia sjemenke

Superhrana je naziv za namirnice koje se smatraju zdravima, čak ljekovitima, tipa guarana u prahu, ječmena trava, sjemenke chie ili godji bobice - samo su neke od namirnica koje krasi epitet - superhrana.

Riječ je o namirnicama koje su bogate nutrijentima - vitaminima, mineralima i antioksidansima. U dućanim zdrave hrane često se prodaje upravo egzotična superhrana.

"Primjer spirulina kao alga koja je izrazito bogata željezom i vitaminom b12 koji je odličan za kognitivne funkcije našeg organizma", kazao je prodavač u trgovini zdrave hrane Vladimir Kokić.

Građane Hrvatske zanima kako poboljšati funkcioniranje našeg organizma, baš kao i utječe li maka prah doista na libido, je li cimet dobar za srce i je li guarana dobra za pamćenje. Međutim, nutricionisti tvrde da je sva hrana - superhrana.

"Ne trebamo razmišljati odakle je hrana, odakle je došla, imamo je sasvim dovoljno ovdje i ona je super. Ono o čemu trebamo razmišljat je koje su naše stvarne potrebe", istaknuo je Branimir Dolibašić, voditelj nutricionističko dijagnostičkog centraNutrilife.

No jedenje isključivo češnjaka ili godji bobica također nije rješenje.

"Dakle, imamo individualnu potrebu - svatko od nas. I onda to kombiniranje namirnica zapravo čini da dobijemo sve što je našem zdravlju potrebno, bez obzira da li je došlo s Tahitija, da li je došlo iz Sjeverne Amerike ili je raslo u Prepuštovcu", naglasio je Dolibašić.

Voće i povrće najbolje je, kaže Dolibašić, stoga kupovati lokalno i u sezoni. Nemate li dovoljno novca ili volje da probate superhranu iz Južne Amerike, dovoljne će biti i jagode. Trenutačno im je sezona, a jedno su od pet voća najbogatijeg - antioksidansima. 


11.05.2016. 15:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh