« Putovanja
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
ODLIČNA IDEJA!

Privatni turistički vodiči osvajaju svijet

"Rent-a-guide" posreduje između njemačkih turista i vodiča po cijelom svijetu. Na taj način oni mogu obići vrlo egzotična mjesta uz lokalne vodiče koji ne samo da im ispunjavaju individualne želje, već i govore njemački

Iznajmite si vlastitog vodiča
Iznajmite si vlastitog vodiča (Arhiva)
Više o

putovanja

,

turistički vodič

,

najbolja putovanja

,

privatni turistički vodič

Stanovnici Njemačke godišnje za najdragocijenije dane u godini, za svoje godišnje odmore u inozemstvu, potroše sveukupno oko 64 milijarde eura. Time se oni uz Sjedinjene Američke Države nalaze na samom vrhu svjetske ljestvice. No, čak niti svjetski prvaci se takoreći po svijetu ne bi mogli kretati bez vodiča - posebno ukoliko se na određenoj destinaciji žele kretati mimo ustaljenih turističkih ruta i puteva.

Florian Ziegler iz Bochuma je prije četiri godine posjetio Istanbul i pokušao upoznati taj grad na svoj osobni način - i pri tome otkrio rupu na tržištu kada su u pitanju turističke dodatne ponude.

Do tada su turistički vodiči i za njega bile osobe koje s kišbranom u ruci predvode kolone turista od jedne do druge točke. No, ono što je on tražio u Istanbulu, to jednostavno nije bilo to. Ziegler je taj grad na Bosporu želio upoznati iz ugla domaćina, pronaći i vidjeti stvari koje on sam nikada ne bi pronašao.

Ponuda u 110 zemalja

Nakon Istanbula krenuo je u potragu za osobnim turističkim vodičima koji pokušavaju ispuniti individualne želje posjetitelja - i to po čitavom svijetu. "Na internetu sam pronašao čak portale koji uspoređuju cijene hotela, letova i automobila za iznajmljivanje. No, nigdje nisam mogao pronaći portal koji bi mi rekao gdje mogu pronaći doista različite turističke vodiče", kaže Ziegler koji je u međuvremenu osnovao svoju vlastitu agenciju tipa "rent-a-guide" (iznajmi vodiča).

Njegova firma ima sjedište u Bochumu i specijalizirana je na posebne, privatne želje putnika koji tijekom putovanja žele imati svog individualnog vodiča koji govori njemački jezik. Diljem svijeta njegova firma na raspolaganju ima oko pet i pol tisuća vodiča u više od 110 zemalja. Prije putovanja, on stupa u kontakt s dotičnim vodičem i zajedno s njime razvija ponudu. U svom programu Ziegler ima sveukupno oko 16.000 različitih programa među koje spadaju i razna kulinarska kao i arhitektonska putovanja.

Tartufi i vjenčanja

No, tim od dvadesetak članova, koliko ih trenutno radi za ovu agenciju, prema riječima Nicole Griefhahn uvijek iznova ipak mora provjeriti jesu li uopće zahtjevi i želje turista realistični, odnosno, mogu li ispuniti njihova očekivanja. U pravilu, oni u roku od dva dana mogu sve podrobno ispitati i javiti dotičnoj osobi mogu li organizirati željeno putovanje ili ne. A te želje su doista vrlo različite. Primjerice, kako kaže Ziegler, nedavno je jedna obitelj tražila vodiča s psom ili svinjom koja bi ih mogla povesti na putovanje kroz Piemont, kroz regiju bogatu tartufima gdje bi i sami mogli krenuti u potragu za tom poslasticom. Uspjeli su udovoljiti toj želji i pronaći odgovarajućeg vodiča, isto kao što im je pošlo za rukom pronaći i angažirati jednog službenog pratioca za ulazak u bračnu luku. "Jedan njemački par je trebao za matični ured u Italiji pratnju - nekog tko bi im prevodio s talijanskog na njemački. Kasnije je ta ista osoba povrh svega organizirala i vjenčanje, odnosno, proslavu na licu mjesta", priča Nicole Griefhahn.

Od Pariza do Brazila

Drugim riječima, agencija "rent-a-guide" pronalazi vodiče za sve svrhe - od šopinga u modnim metropolama kao što su Milano ili Pariz, preko posjeta tvornicama viskija u Škotskoj, pa sve do posebnih krstarenja kada vodič turiste pokupi u određenoj luci i s njima kreće na razgledavanje mjesta ili grada prema njihovim željama.

A što se samih vodiča tiče, oni su, kako navodi Ziegler, različitih zanimanja. "Od umirovljenih policajaca i arhitekata koji taj posao rade samo pola radnog vremena pa sve do klasičnih vodiča koji za nas rade puno radno vrijeme", kaže on.

Zahtjevi i ponude i za Njemačku

Cijene, naravno, ovise o željama turista. Primjerice, privatno razgledavanje Pariza s vozačem te posjeta Louvreu bez čekanja u redu, stoji oko 600 eura. Jeftiniji, no ne manje zanimljiv, je obilazak siromašnih četvrti u Rio de Janeiru. "Tu imamo pod ugovorom jednog Nijemca koji živi u Brazilu, u jednoj takvoj četvrti. To je naravno nešto posebno - vodič koji ima njemačke korijene, ali koji dobro poznaje obje kulture", objašnjava Ziegler.

Ideja koja je nastala na osnovu njegovog osobnog iskustva u međuvremenu je prerasla u pravi biznis. Ova agencija godišnje šalje više od 100.000 turista na neko od putovanja gdje ih čeka njihov individualni vodič. Zarada se shodno tome kreće u šesteroznamenkastim brojkama s tendencijom rasta.

Piše: Klaus Deuse/Željka Telišman/DW
06.12.2014. 14:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh