« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ŽEDNI PREKO VODE

Prisilni Timeline - početak kraja Facebooka kakvog smo poznavali

Iako u Facebooku tvrde da samo žele poboljšati naše korisničko iskustvo, pogled iza ogledala otkriva vrlo mračnu budućnost za sve nas koji koristimo društvene mreže

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

društvene mreže

,

oglašivači

,

Facebook Timeline

Iako se neko vrijeme činilo kako Facebook ipak neće tjerati korisnike da se prebace na ovu novotariju tvrtke iz Palo Alta, sva su nadanja danas pala u vodu, nakon što su iz kompanije objavili da svi koji se još uvijek nisu prebacili imaju svega sedam dana da to učine sami. Ignorirate li ovo upozorenje, Facebook će to učiniti za vas.

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali je nažalost istina. Sve oni koji se u sljedećih tjedan dana sami ne odluče na ovaj potez, biti će na to prisiljeni, iako su iz Facebooka dugo vremena uvjeravali kako im tako nešto ne pada na pamet.

Ukoliko se baš odlučite zamjeriti Marku Zuckerbergu i njegovoj ekipi, imajte na umu da bi taj rok mogao biti i nešto duži od sedam dana, naprosto zbog toga što Facebook nema tehničkih mogućnosti da takav golemi posao odradi u jedan dan.

Iako mnogi korisnici i stručnjaci vole novi Timeline, malo je komu drago da Facebook na ovakav način prisiljava svoje korisnike na nešto što ne žele. Upravo je to razlog što su se neki kolumnisti tehnoloških blogova, poput Lancea Ulanoffa s portala Mashable, zapitali ima li tvrtka neke skrivene motive za ovakav radikalan potez.

Radi li se o tome da je Facebook toliko samouvjeren da je Timeline sljedeći veliki korak u korištenju njihovih stranica ili su motivi za to ipak prozaičniji, pita se Ulanoff, zaključujući kako se Facebook zapravo sprema za izlazak na scenu s ostalim „velikim dečkima".

Timeline je idealan medij za implementaciju različitih programa i aplikacija te je nešto s čime će Facebook pokušati osvojiti svoj dio kolača na ovom iznimno lukrativnom tržištu. Upravo zbog toga čine sve da dokažu proizvođačima tih aplikacija kako je Facebook ozbiljna platforma na kojoj mogu prodavati i izdavati svoje radove, a to dosad jednostavno nije bio slučaj.

Facebook već duže vrijeme ima minimalan ili nepostojeći rast u SAD-u i Europi te je upravo ovo sljedeći logični korak za novo širenje, smatraju u tvrtki. Konačno, odabir trenutka nipošto nije slučajan, budući da je Google zbio svoje redove i počeo udarati po konkurenciji iz svih oružja zadnjih nekoliko mjeseci.

Što s ljudima koji naprosto nisu spremni prebaciti se na Timeline? Žao nam je, ali postat će žrtve novih platformi društvenih mreža i rata koji se tek zahuktava. Nažalost, u svom lovu za profitom, tvrtke će se vjerojatno sve češće odlučivati na ovako radikalne poteze.

Što ostaje nama korisnicima? Ne previše toga osim poslušnog prebacivanja. Na kraju krajeva, mi obični smrtnici smo ionako samo roba, dok su oglašivači pravi kupci. A njihova je uvijek zadnja.

25.01.2012. 13:14:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dns
    25.01.2012. 13:23
    mozda i g+ konacno zazivi nakon ovog debilnog poteza fb-a
  2. avatar
    k
    25.01.2012. 17:10
    mozda odjebat face
  3. avatar
    Mladen
    05.02.2012. 13:40
    "Nemamo izbora, moramo se poslušno prebaciti". Ma da, jer Facebook je osnovna životna potreba. Ljudi se čude da ih se kada se ponašaju kao ovce, tretira kao ovce.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh