Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2010. 18:20:00
CRNA STATISTIKA SWISS REA

Prirodne katastrofe 2010. odnijele su 260.000 ljudskih života

Gospodarski gubitci ove godine popeli su se na iznos od 222 milijade dolara

(Getty Images)

Prirodne katastrofe i one uzrokovane ljudskim faktorom ove su godine u svijetu prouzročile gospodarske gubitke u visini 222 milijarde dolara, što je tri puta više nego u prošloj godini, procijenio je u utorak najveći svjetski reosiguravatelj Swiss Re. Ovogodišnje prirodne katastrofe odnijele su 260 tisuća ljudskih života, pri čemu je najviše ljudi, čak 222 tisuće, stradalo u smrtonosnom potresu na Haitiju. Velike ljudske žrtve izazvao je i val vrućina u Rusiji, čak 15 tisuća mrtvih, i ljetne poplave u Kini i Pakistanu, koje su odnijele 6.225 ljudskih života.

Unatoč tri puta većim gospodarskim gubicima, troškovi za osiguravatelje porasli su samo 34 posto u odnosu na prošlu godinu, na 36 milijardi dolara. Razlog tomu je što su se najrazornije nesreće dogodile u regijama koje su vrlo malo pokrivene osiguranjem, ističu u Swiss Reu. "I dok su nesreće s najvećim troškovima, uzrokovane potresima u Čileu i na Novom Zelandu, te zimskim olujama u zapadnoj Europi, bile pokrivene osiguranjem, događaji poput potresa na Haitiju i poplava u Aziji bili su slabo osigurani", istaknuo je Thomas Hee, glavni ekonomist Swiss Rea.

Najveći račun osiguravateljima je ispostavljen u vezi s potresom u Čileu, u visini osam milijardi dolara. Zapadnoeuropska zimska oluja stajala je osiguravateljsku industriju 2,85 milijardi dolara a novozelandski potres 2,7 milijardi dolara. Reosiguravatelj je također u račun uključio troškove povezane s izlijevanjem nafte British Petroleuma u Meksičkom zaljevu, izvijestivši da je ta eksplozija stajala osiguravatelje oko milijardu dolara povezano sa štetama na imovini, iako bi ta brojka još mogla rasti. (hina/metro-portal)

30.11.2010. 18:20:00
http://metro-portal.hr/prirodne-katastrofe-2010-odnijele-su-260-000-ljudskih-zivota/51992/