« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Pripadnici UN-a silovali djecu

Žrtve humanitaraca u Obali Bjelokosti, Sudanu i na Haitiju bili su šestogodišnjaci

Iz Ujedinjenih naroda poručuju kako u njihovim humanitarnim misijama u svijetu sudjeluje više od 200.000 pripadnika čije je ‘djelovanje na terenu’ izuzetno teško kontrolirati
Iz Ujedinjenih naroda poručuju kako u njihovim humanitarnim misijama u svijetu sudjeluje više od 200.000 pripadnika čije je ‘djelovanje na terenu’ izuzetno teško kontrolirati (AFP)
Više o

UN

,

Save the Children

,

Afrika

,

zlostavljanje djece

Djecu mlađu od šest godina pripadnici UN-ovih snaga u zemljama poput Obale Bjelokosti, Sudana ili Haitija prisiljavali su na seks u zamjenu za hranu ili novac, objavila je jučer vodeća britanska humanitarna organizacija Save the Children. Zlostavljani su i dječaci te djevojčice u dobi od 14 do 17 godina.

Pušenje za tri dolara

- Teško je i zamisliti postoji li gori način zlostavljanja i korištenja moći nad nekim - izjavila je izvršna direktorica humanitarne organizacije Jasmine Whitbread.

Do ovih šokantnih saznanja Save the Children je došao u razgovorima sa stotinama djece koja su bila žrtve pomahnitalih humanitraca. - S prijateljicama sam jedne večeri prolazila pokraj Nacionalne palače kada nas je zaskočio jedan humanitarni djelatnik. Izvadio je penis i naredio nam da mu ga popušimo za manje od tri dolara. Ja sam odbila, ali moje prijateljice su pristale - prepričava 15-godišnja djevojčica s Haitija. U humanitarnoj organizaciji tvrde da je šokantnije od samog zlostavljanja to što se na tisuće djece jednostavno boji priznati da su bila zlostavljana.

Djeca se navodno boje da će priznanjem ili prijavljivanjem zlostavljača izgubiti pravo na humanitarnu pomoć ili da će ih čak njihove obitelji ili lokalna zajednica zbog toga kazniti. Slučajevi seksualnog zlostavljanja djece, navodi Whitbread, zabilježeni su i u ostalim zemljama Trećeg svijeta u kojima djeluju UN-ove i ostale humanitarne organizacije.

Dopisniku BBC-ja u Obali Bjelokosti jedna 13-godišnja djevojčica ispričala je da su je silovala desetorica pripadnika mirovne misije UN-a protiv kojih nisu poduzete nikakve kaznene mjere. UN je priopćio da će pažljivo proučiti izvještaj.

- Imamo veliki broj pripadnika. Radi se o više od 100.000 ljudi na terenu u mirovnim misijama UN-a, a ukupna brojka doseže čak 200.000 ljudi. Dakle, jasno je da je incidente nemoguće izbjeći - komentirao je taj slučaj glasnogovornik UN-a Nick Birnback.

Optužbe svake godineHumanitarna organizacija Save the Children zabilježila je brojne slučajeve zlostavljanja djece. Nepalski vojnici optuženi su za seksualno zlostavljanje u Kongu 2003. godine. Šest vojnika zbog toga je završilo u zatvoru. U posljednjih pet godina stotinjak pripadnika UN-ovih snaga optuženo je za silovanja. 

Nulta tolerancija

U organizaciji Save the Children smatraju da se vrlo malo čini za žrtve zlostavljanja. Još jednom su apelirali na nultu toleranciju prema ovakvim zločinima i uspostavu sustava za njihovo sprečavanje. (METRO)

28.05.2008. 00:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh