« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŽIVOTINJSKA SPIKA

Prijateljski nastrojen pas zanosi rep u lijevu stranu

Kanadski znanstvenici dokazali su da bi rezanje repova kod pasa moglo omesti komnikaciju s ostalim pripadnicima vrste

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

psi

,

životinje

,

komunikacija

,

labrador

,

rep

,

mahanje

Svi znaju da je pas radostan što vas vidi kad podigne uši i mahnito mlati repom.  No, znanstvenici su uz pomoć robotske tehnologije dokazali da je način na koji psi koriste repove mnogo suptilniji nego što se do sad mislilo te da su psi koji ih zanose u lijevu stranu više prijateljski nastrojeni.

Životinjski psiholozi obavili su eksperiment u kojem su stvarni živi psi trebali prići labradoru prirodne veličine koji je imao mehanički rep; živi psi su bili manje oprezni i nervozni kad se mehanički rep micao nalijevo. Kad se mehanički rep micao nadesno, većina je pasa izbjegavala prići labradoru robotu. Repom su upravljali znanstvenici i to na daljinski pogon. U ispitivanju je sudjelovalo preko 500 različitih vrsta pasa. Eksperiment se održao na otvorenom u parku.

Znanstvenici  sa Sveučilišta Victoria iz Kanade, koji su obavili studiju, isključili su iz ispitivanja slučajeve kad su psi reagirali na prisutnost vlasnika. Čak i tad postotak onih koji su pozitivno reagirali na rep pomjeran ulijevo nije opao. Znanstvenici ipak tvrde da nije jasno radi li se o naučenom ponašanju ili jednostavno urođenoj predispoziciji. Ipak, upozoravaju da bi kod nekih vrsta rezanje repa moglo omesti komuniciranje između životinja. Pokazalo se da psi vrlo suptilno komuniciraju, kaže životinjski psiholog Roger Mugford dodajući da se vjerojatno radi o komuniciranju složenijem nego kod životinjskih vrsta sličnijih čovjeku, kao što su majmuni, na primjer. Studija je objavljena u časopisu Literality.

31.01.2010. 20:43:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh