« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OBLIK SLOVA T

Kakav pupak je najviše seksi

Jedan znanstvenik sa helsinškog sveučilišta tvrdi da je pupak vidljivi pokazatelj reproduktivnog potencijala kod žena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

žene

,

sisavci

,

pupak

,

parenje

Većina sisavaca nema toliko vidljiv pupak kao što ga ima čovjek - većinom je taj predio kod njih samo nešto manje dlakavi dio kože. Čovjek je pak oko pupka razvio šaroliku simboliku, okitio ga i od njega napravio ukras. Misli se na ženski pupak, naravno.

Znanstvenici su se pitali zašto je tako. Zašto se jedni smatraju lijepima, a drugi neprivlačnima?

Aki Sinkkonen sa Sveučilišta u Helsinkiju se nada da je pronašao objašnjenje. U internet časopisu FASEB Journal, kojega objavljuje Federation of American Societies for Experimental Biology, postavio je hipotezu u kojoj tvrdi da je funkcija pupka u tome da ukazuje na potencijal reprodukcije kod žena.

Pupak na pregled!

Pupak bi trebao biti pokazatelj individualne vitalnosti. Trebao bi ukazivati na reproduktivni potencijal uključujući rizike genetskih anomalija. Sinkkonen tvrdi da će se rutinskim mjerenjima ženskih pupaka moći predvidjeti i spriječiti rizike u trudnoći. Mjerit će se simetrija, položaj i oblik pupka.

Najprivlačniji bi pupak trebao biti u obliku slova T, ovalan i vertikalan. Izbočeni ili vrlo duboki pupci smatraju se manje privlačnima. Znači li to da žene s vertikalnim ovalnim pupkom imaju bolji potencijal za parenje? Ili su možda samo imale spretnije babice pri rođenju?

Antropološko značenje pupka kao signala

Izgleda da Aki Sinkkonen svoju hipotezu o pupku izvodi iz jednostavne činjenice da je ljudski pupak vidljiviji od pupaka drugih sisavaca. Obzirom da je vidljiv, trebao bi imati i neku drugu funkciju. Sinkkonen smatra da je to signaliziranje - a što bi mogao pupak drugo signalizirati nego plodnost?

Ako već i prihvatimo tu hipotezu, naravno da nam na pamet pada pitanje: Što onda signalizira muški pupak?

Izvor: Intimatemedicine.com

31.01.2010. 19:59:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh