« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AHA KUŽIM KUŽIM

Žene sporije shvaćaju šalu, ali u njoj više uživaju

Muškarci pričaju viceve o plavušama jer se boje njihove seksualnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

humor

,

vicevi

,

plavuše

,

šala

Žene sporije shvaćaju šalu ali više uživaju u njoj kad povežu sve konce. Istraživanja su pokazala da žene koriste svoj mozak više nego muškarci prilikom procesuiranja viceva, šala, dosjetki i sl., i istovremeno imaju ne očekuju previše da će šala biti smiješna.

No, ako im bude smiješna, žene će više uživati u njoj. Znanstvenici su proveli istraživanje nad deset žena i deset muškaraca - oni su trebali pogledati desetke crno-bijelih kratkih stripova i ocijeniti ih uz pomoć skale humora. U isto vrijeme, znanstvenici su ih podvrgli skeniranju koje je analiziralo moždane funkcije, a mjerilo s i vrijeme potrebno da bi se šala ili vic iz stripa shvatio. Žene su određene dijelove mozga koristile više od muškaraca, ponajviše prefrontalni korteks uz pomoć kojega dekodiramo jezik i izoliramo nebitne informacije.

Allan Reis, profesor istraživač sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji koji je vodio studiju, kaže da rezultati studije podupiru stereotip o muškom i ženskom shvaćanju humora.  To što žene više koriste prefrontalni korteks sugerira da žene prije reagiraju na naraciju i igru riječi a manje na takozvani „slapstick" humor.

U sličnoj kanadskoj studiji, pokazalo se da muškarci i žene koriste humor u različite svrhe. Muškarci se izruguju, kritiziraju i postižu dominaciju dok žene humor koriste kako bi održale odnose s drugima i opustile jedna drugu.

Osim toga, žene su puno iskrenije u slučajevima kad ne shvaćaju šalu nego što su muškarci. Muškarci se plaše da će se osramotiti ako je ne shvate odmah, a ženama to i ne igra važnu ulogu. Muškarci će se zato smijati čak i kad ništa ne kopčaju dok će žene jednostavno reći da ništa ne razumiju.

Na kraju, u obzir su došli i vicevi o plavušama. Znanstvenici tvrde da muškarci, ali i žene, pričaju viceve o plavušama jer se plaše njihove seksualnosti i nadmoći.  Tako moćne i zgodne žene zastrašuju muškarce koji ih ismijavaju kako bi ih učinili manje dominantnima. Naravno, muškarci kroz podrugljive viceve o plavušama varaju sami sebe misleći da na taj način bivaju superiornijima, zaključuju znanstvenici.

01.02.2010. 00:02:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh