« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PROSVJED

Prijatelji životinja protiv kitolova pred japanskim veleposlanstvom

Prosvjed je održan u povodu napada japanskog broda Shonan Maru 2 na trimaran Ady Gil organizacije Sea Shepherd koji se odvio 5. siječnja

(YouTube)
Više o

Japan

,

prosvjed

,

Prijatelji životinja

,

Ady Gil

,

Sea Shepherd

,

kitolovci

,

Shonan Maru 2

Aktivisti udruge Prijatelja životinja prosvjedovali su danas protiv kitolova ispred Veleposlanstva Japana u Zagrebu.

U priopćenju navode da je prosvjed održan u povodu napada japanskog unajmljenog zaštitarskog broda "Shonan Maru 2" na plovilo "Ady Gil" ekološke organizacije Sea Shepherda kad je u sudaru 5. siječnja prepolovio i potopio jedan od najbržih trimarana na svijetu. Dodaju kako su se prosvjedom pridružili akcijama diljem svijeta.

U performansu je aktivistica Prijatelja životinja "probodena harpunom" ležala ispred Veleposlanstva Japana.

Prijatelji životinja navode da u vodama oko Antarktika Sea Shepherd brodovima redovito ometa japanski kitolov koji je na tom području potpuno zabranjen međunarodnim zakonima. Ističu da su "aktivisti Greenpeacea i Sea Shepherda prošle sezone nanijeli težak udarac japanskom kitolovu, koji je umjesto planiranih 1.035 kitova uspio ubiti 551 kita". Tvrde kako se Japan "opravdava da kitove lovi za 'znanstvene svrhe', no kitovo meso završava na japanskim tržnicama".

U prošlom stoljeću ubijeno je dva milijuna kitova, i to okrutnim metodama koje uzrokuju sporo umiranje, a neke su vrste zbog pretjeranog lova dovedene na rub opstanka, što je prisililo Međunarodnu komisiju za kitolov da prihvati negodovanje svjetske javnosti i 1986. zabrani komercijalni kitolov. Unatoč zabrani, zemlje kao što su Japan, Norveška i Island iskoristile su 'rupe' u zakonu te nastavile loviti kitove. Istim metodama kojima se koristilo u prošlim stoljećima svake godine ubije se 2.000 kitova, navode Prijatelji životinja. Dodaju da kitove ubijaju harpunima, a novija su istraživanja pokazala da kitovi mogu umirati i do jedan sat nakon napada harpunom.

Nevladine organizacije okupljene u Whalewatchu godinama djeluju u sklopu Međunarodne komisije za kitolov i provode kampanje kojima pozivaju vlade zemalja na suradnju kako bi se stalo na kraj toj nepotrebnoj praksi, pri čemu ističu da nema humane metode ubijanja kitova. Hrvatska je 10. siječnja 2007. postala punopravnom članicom Međunarodne komisije za kitolov i tako poduprla globalnu zaštitu kitova, navode u priopćenju. (hina/metro-portal)

21.01.2010. 18:08:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh