« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
borut pahor:

Izlaz na otvoreno more za Sloveniju je sveta stvar

Ne postoje nikakvi nesporazumi o sadržaju razgovora s Hrvatskom - to će biti drugi Rehnov prijedlog, rekao je slovenski premijer

(Andrej Švoger/Cropix)
Više o

pregovori s EU

,

Borut Pahor

,

arbitraža

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u četvrtak je izjavio da će se arbitražni sporazum s Hrvatskom, o kojemu idući tjedan kani obavijestiti političke stranke, a za tjedan i dana dati inicijativu parlamentu da počne proceduru njegova prihvaćanja, zasnivati na tzv. drugom Rehnovu prijedlogu i da je za Sloveniju važna odredba iz nacrta Rehnova arbitražnog sporazuma o slovenskom kontaktu s otvorenim morem.

"Mislim da će moja vlada bez zadrške zagovarati takav arbitražni sporazum", rekao je Pahor, dodavši kako ne isključuje mogućnost da se o arbitražnom sporazumu, kad se postigne u redovitoj parlamentarnoj proceduri, Slovenci izjasne i na referendumu.

Mislim da je u redu ako o rješenju iz Rehnova prijedloga odluče i ljudi na referendumu, rekao je Pahor. Dodao je da je njegova jedina zadrška prema spominjanju referenduma to što bi se takva najava mogla shvatiti kao pokušaj odgode ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na molbu novinara da komentira razlike u tumačenjima s obnovljenih razgovora o graničnom pitanju s Hrvatskom, Pahor je rekao da "ne postoje nikakvi nesporazumi o sadržaju" o čemu će se razgovarati. To će biti drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

U engleskom izvorniku naveden je izraz "junction", što znači spoj ili dodir, a to je "preuzeto iz parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan", objasnio je Pahor.

Za Sloveniju je, kako je objasnio Pahor, važno da ostane neprominenjen treći članak toga prijedloga, koji u točki B određuje da će se arbitražom riješiti pitanje "dodira ili kontakta slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem".

To je za Sloveniju "sveta stvar", a glede sadržaja budućeg sporazuma sve je jasno i Sloveniji i Hrvatskoj i švedskom predsjedništvu EU-a, te "velikoj diplomatskoj sili" koja je kao svjedok bila nazočna i prilikom sklapanja ljubljanksog dogovora o deblokadi, zajedno s njime i premijerkom Kosor, ustvrdio je Pahor.

"Mislim da će švedsko predsjedništvo to izvesti do kraja, kako je potrebno", rekao je predsjednik slovenske vlade, dodavši da nema potrebe ni za kakve sumnje o tome što znači ljubljanski dogovor.

Pregovarat će se o arbitražnom sporazumu koji je Rehn predložio 15. lipnja i po tome će se sporazum razlikovati od drugih arbitraža ili pregovora o granici, jer je Rehn već odredio glavne elemente dogovora, objasnio je Pahor.

Slovenski je premijer međutim upozorio da će se i jedna i druga vlada morati potruditi kako bi se dogovor ostvario, pri čemu nije isključio da bi on u Sloveniji mogao biti i predmetom referenduma. Pahor je međutim uvjeren da će arbitražni sporazum na temelju Rehnova prijedloga za Sloveniju biti dobar i da će u tom smislu njegova vlada agitirati za njega.

Pahor je dodao da je, po njegovu dogovoru s predsjednicom hrvatske vlade, također jasno da će se pregovori o arbitražnom sporazumu voditi usporedno s nastavkom hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom.

"Svi znamo o čemu smo se dogovorili, a očekujem da će granično pitanje biti riješeno prije nego Hrvatska uđe u EU", rekao je predsjednik slovenske vlade novinarima nakon vladine sjednice. (hina/metro-portal)

24.09.2009. 18:50:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh