« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
UPS!?

Pretilost uzrokuje i rak?

Visoki indeks tjelesne mase povezan je s većim rizikom razvoja karcinoma jednjaka, debelog crijeva i rektuma, bubrega, gušterače, žučnog mjehura, te raka dojke, jajnika i endometrija u menopauzi

Pretilost uzrokuje sve više karcinoma
Pretilost uzrokuje sve više karcinoma (Arhiva)
Više o

karcinom

,

pretilost

,

indeks tjelesne mase

Visoki indeks tjelesne mase postao je važan faktor rizika za rak, odgovoran za oko 3,6% ili 481000 slučajeva novih karcinoma u 2012, pokazalo je istraživanje Agenicije za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije, a prijeti i sumorna budućnost u kojoj će taj postotak drastično porasti.

Ovakvi rezultati potvrđuju važnost pomaganja ljudima u održavanju zdrave tjelesne mase kako bi se smanjio rizik razvoja raznih vrsta karcinoma i pomaganja zemljama u razvoju da izbjegnu probleme s kojima su sada suočene razvijenije države.

Za sada je Sjeverna Amerika najpogođenija vezom karcinoma i prevelike tjelesne mase s ukupno 111000 dijagnosticiranih slučajeva karcinoma povezanih s prekomjernom masom u 2012. godini.

U Europi je pretilost odgovorna za oko 6,5% novih slučajeva karcinoma godišnje ili za oko 65000 slučajeva.

Iako je u većini azijskih zemalja udio karcinoma povezanih s pretilošću manji, još uvijek znači desetke tisuća novih slučajeva raka zbog velikog broja stanovnika, dok je u Kini oko 50000 novodijagnosticiranih slučajeva karcinoma godišnje povezano s pretilošću.

Visoki indeks tjelesne mase povezan je s većim rizikom razvoja karcinoma jednjaka, debelog crijeva i rektuma, bubrega, gušterače, žučnog mjehura, te raka dojke, jajnika i endometrija u menopauzi.

Prema Melini Arnold, koja je vodila istraživanje IARC-a, žene su neproporcionalno pogođene karcinomima vezanima uz pretilost.

27.11.2014. 09:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh