« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
ZANIMLJIVO

Pretilost se dijeli u šest kategorija

Nije svaka pretilost ista, to vjerojatno već znate, no znanstvenici su uspjeli podijeliti pretilost u čak šest različitih kategorija

Spadate li u neku od ovih kategorija?
Spadate li u neku od ovih kategorija? (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

višak kilograma

,

kategorije

Pretilost se širi svijetom poput pošasti, a prejedanje lošom hranom i hormonalni poremećaji nisu jedini razlozi za nju, pokazalo je zanimljivo istraživanje u kojem je identificirano čak šest različitih kategorija pretilosti.

Do tog su zaključka znanstvenici došli nakon prikupljanja podataka o životnom stilu sudionika, njihovoj prehrani, razini fizičke aktivnosti i prethodnom ulaganju truda u mršavljenje.

>> Pretilost ima velik utjecaj na zdravlje i život >>

Među njima su, primjerice, pretili muškarci koji prekomjerno konzumiraju alkohol - barem 12 alkoholnih pića tjedno, a drugi su tip anksiozne i nesretne osobe srednje životne dobi među kojima dominiraju žene koje se bore s raznim oblicima mentalnih poremećaja.

No, tu su i zdrave mlade žene koje još nisu pogođene zdravstvenim problemima koje uzrokuje pretilost i zdrave odrasle osobe koje uz pretjerani unos alkohola pate od visokog krvnog tlaka. 

>> Pretilost ozbiljno skraćuje život >>

Očekivano, među pretilima postoji i kategorija osoba slabijeg ekonomskog statusa koje pate od većeg broja kroničnih bolesti, što je povezano s lošom i nezdravom prehranom, posljedicom neimaštine.

Na kraju, tu su i sretne starije osobe koje su mentalno zdrave, no fizički bolesne i pate od niza kroničnih bolesti poput, recimo, artritisa. 

>> Pretilost se može spriječiti >>

Znanstvenici vjeruju da je u borbi protiv pretilost vrlo važno prepoznati o kojem se tipu pretilosti radi kako bi se individualiziranim pristupom mogao odrediti najučinkovitiji način borbe protiv viška kilograma.

26.04.2015. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh