« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
PAZITE NA KILE

Pretilost je opasna za pluća

Pretile osobe imaju veći rizik za obolijevanje od kronične opstrukcijske plućne bolesti (KOPB), tvrde njemački znanstvenici

Višak masti - opasnost i za pluća
Višak masti - opasnost i za pluća (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

pretilost

,

KOPB

,

pluća

Pretilost je loša za zdravlje, što potvrđuju i istraživači sa Sveučilišta Regensburg koji su pronašli vezu između pretilosti i kronične opstruktivne bolest pluća, a najvećem su riziku izložene osobe s viškom masnog tkiva na trbuhu.

U prosjeku je kod žena s opsegom struka većim od 109 centimetara i muškaraca s opsegom struka većim od 117 centimetara rizik za KOPB bio čak 72% veći nego kod osoba s normalnim opsegom struka. S druge strane, osobe s premalom tjelesnom masom su imale 56% veći rizik za KOPB.

KOPB se odnosi na povezane poremećaje koji bolesniku postupno oduzimaju dah - kronični bronhitis i/ili emfizem povezan s otežanim prolazom zraka. Bolesnik ponekad boluje i od kroničnog bronhitisa i od emfizema. Kronični bronhitis je odgovoran za 85% slučajeva KOPB-a. Ostali važni faktori rizika za KOPB su pušenje i zagađenje zraka.

Prema novim nalazima koje je objavio Canadian Medical Association Journal, tjelesna aktivnost najmanje 5 puta tjedno je bila povezana s prosječno 29% manjim rizikom za KOPB.

U istraživanju njemačkih znanstvenika su korišteni podaci prikupljeni tijekom 10 godina od oko 113000 osoba u dobi od 50 do 70 godina.

22.08.2014. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh