« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
ČEKAMO ...

Presude po tužbama za genocid 3. veljače

Međunarodni sud pravde objavit će presudu u sporu Hrvatske i Srbije po tužbi i protutužbi za genocid 3. veljače, objavljeno je iz tog suda

Međunarodni sud pravde navodno je presude već donio
Međunarodni sud pravde navodno je presude već donio (Arhiva)
Više o

Međunarodni sud pravde

,

tužba za genocid

,

Hrvatska

,

Srbija

Međunarodni sud pravde u Haagu objavit će presude po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid 3. veljače, a već sama činjenica da je sud prihvatio nadležnost u ovom slučaju ima dalekosežne posljedice za sve sporove, jer je na taj način definitivno priznato da se Domovinski rat ne može smatrati građanskim ratom.

Suci Međunarodnog suda pravde u Haagu su se nakon završetka glavne rasprave povukli na vijećanje koje se odvija u tajnosti i u pet faza.

Presuda se izriče javno. Objavljuje se na engleskom i francuskom jeziku i ima od desetak do dosad najviše 270 stranica.

Usmena rasprava u postupku u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno optužuju za genocid u ratu u Hrvatskoj 90-ih godina završena je 1. travnja. Najviši UN-ov sud saslušao je svjedoke i dokaze hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid nad Hrvatima u Domovinskom ratu, kao i za protutužbu Srbije za genocid nad Srbima u vojno-redarstvenoj akciji Oluji.

Presuda ICJ-a je obvezujuća, konačna i bez prava na žalbu. Ukoliko jedna od strana u sporu smatra da druga nije poštovala odredbe presude može se žaliti Vijeću sigurnosti UN-a koje ima mogućnost poduzeti mjere protiv države prekršiteljice.

29.01.2015. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    drago kirinić
    02.02.2015. 10:54
    vidjet čemo.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh