« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
JASNA OMEJEC:

Presuda suda o kršenju prava Roma mora se poštovati

Hrvatska zbog diskriminacije i kršenja prava na školovanje 15 romskih učenika iz Međimurja svakom učeniku mora isplatiti odštetu

(Damir Krajač/Cropix)
Više o

diskriminacija

,

ljudska prava

,

Jasna Omejec

,

Romi

,

Europski sud za ljudska prava

,

romski učenici

Presuda Europskog suda za ljudska prava, kojom je Hrvatska osuđena za diskriminaciju i kršenje prava na školovanje 15 romskih učenika iz Međimurja, mora se poštovati i shvatiti ozbiljno i nitko je ne smije dovoditi u pitanje i relativizirati, drži predsjednica hrvatskog Ustavnog suda Jasna Omejec.

U svom pisanu osvrtu koji je danas podijelila novinarima na sjednici suda Jasna Omejec podsjeća da je odluku u drugom stupnju donijelo veliko vijeće suda s devet glasova za i osam protiv, i to pošto je prvostupanjsko sedmeročlano vijeće jednoglasno donijelo suprotnu presudu, to jest presudu u korist Hrvatske.

Napominje i da je svih osam sudaca velikog vijeća koji su glasovali protiv presude odlučilo napisati zajedničko izdvojeno mišljenje u kojem se, među ostalim, navodi da je europski sud trebao dati puno uvjerljivije argumente za opravdanje svoje odluke kojom odbija jednoglasnu presudu prvostupanjskog vijeća i "dobro obrazloženu presudu Ustavnog suda", obrazloženje koje je "bilo utemeljeno na načelima Konvencije i gdje su njihove upute domaćim tijelima bile jasne".

Jasna Omejec ističe i da su suci u izdvojenu mišljenju ocijenili kako je presuda protiv Hrvatske "u određenu pogledu više presuda o posebnu položaju romskog stanovništva općenito, nego li je utemeljena na činjenicama slučaja ...".

Predsjednica ustavnog suda zaključuje kako navedena utvrđenja sudaca mogu pomoći u procjeni konteksta u kojem je donesena presuda u slučaju "Oršuš i drugi protiv Hrvatske", iako ne mijenjaju činjenicu da je Hrvatska povrijedila članke Europske konvencije o ljudskim pravima koji govore o zaštiti od diskriminacije i pravu na školovanje.

Hrvatski ustavni sud je u veljači 2007. jednoglasno odbio ustavnu tužbu romske djece, koji su 2001. morali pohađati posebne razrede, s obrazloženjem da osnivanje takvih razreda za Rome prvašiće koji ne znaju hrvatski jezik nije neustavno i ne predstavlja njihovu segregaciju i diskriminaciju po etničkoj ili rasnoj osnovi, ali da je takva praksa, kad nauče jezik, neprihvatljiva i neopravdana u višim razredima.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu jučer je objavio presudu kojom Hrvatska zbog diskriminacije i kršenja prava na školovanje 15 romskih učenika iz Međimurja svakom učeniku mora isplatiti 4.500 eura odštete i 10.000 eura za sudske troškove. Sud je zaključio da njihovo smještanje u posebne razrede tijekom osnovnog školovanja nije bilo opravdano. Također je zaključio da je prekršeno njihovo pravo na pošteno suđenje, jer je hrvatski ustavni sud o njihovoj tužbi odlučivao šest godina, što je bilo predugo.

Međimurska županija ima najveći udjel romskog stanovništva, a u školskoj godini 2000./2001. u tamošnjim osnovnim školama bilo je 865 učenika Roma (18,9 posto), od kojih je 60 posto pohađalo posebna 24 razredna odjela, a ostali su bili u tzv. redovitim razredima. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 15:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh