« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
EUROPSKA KOMISIJA

Preporuča se naziv "nova" umjesto svinjska gripa

Izbjegava se negativan utjecaj na industriju u razdoblju krize.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

EU

,

Europska komisija

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

nova gripa

,

zaštita industrije

,

Androulla Vassiliou

Europska komisija preporučila je u utorak da se svinjska gripa od sada naziva "nova gripa" kako bi se izbjegle negativne posljedice za prehrambenu industriju, izjavila je povjerenica EK-a za zdravstvo Androulla Vassiliou.

"Odlučili smo da od sada govorimo o novoj gripi kako bismo izbjegli negativan utjecaj na našu industriju, naročito u razdoblju krize", rekla je Vassiliou na konferenciji za novinare.

Govoreći o svinjskoj gripi, "dajemo loš prizvuk za potrošnju svinjskog mesa, koje je posve sigurno pod uvjetom da je kuhano ili pečeno", rekla je povjerenica, dodavši da su u tijeku razgovori sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom o primjerenu nazivu za tu bolest.

Povjerenica Vassiliou je ocijenila da za sada ne treba ograničiti putovanja u ugrožena područja. "Preporučuju se sigurnosne mjere, ali nismo na točki da ograničujemo putovanja", rekla je, objasnivši da su za takve odluke mjerodavne države članice, a ne EK.

Potvrdila je da su do sada utvrđena tri slučaja svinjske gripe u EU-u - dva u Velikoj Britaniji i jedan u Španjolskoj.

Tzv. svinjska gripa inačica je ljudske gripe virusa H1N1. U Meksiku je dosad od te bolesti umrlo 149 ljudi, što je posijalo strah da bi mogla prerasti u pandemiju. (hina/metro-portal)

28.04.2009. 15:44:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh