« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
zbogom profesore

Preminuo dr. Ivo Škarić

Nakon teške bolesti preminuo ugledni hrvatski jezikoslovac i profesor fonetike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (photo: Image)
Više o

HAZU

,

doktori znanosti

,

Filozofski fakultet

,

Ivo Škarić

,

jezikoslovac

,

hrvatski jezik

,

fonetika

,

Hrvatsko filološko društvo

,

Umro dr. Ivo Škarić

U Zagrebu je, u četvrtak, nakon teške bolesti preminuo dr. Ivo Škarić, dugogodišnji redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i ugledni hrvatski jezikoslovac.

Dr. Ivo Škarić rođen je 1933. u Postirima na Braču. Klasičnu gimnaziju završio je 1953. u Splitu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1958. hrvatski jezik i jugoslavensku književnost, te francuski jezik. Doktorirao je s disertacijom "Povezanost emisije i percepcije u govoru" 1965.

Iste je godine izabran za docenta, a 1980. za redovnog profesora. Školske godine 1972/73. bio je na studijskom boravku u Parizu. Godine 1990. izabran je za člana suradnika HAZU. 1992. dobio je državnu nagradu "Bartol Kašić" za istaknuto znanstveno djelo u toj godini. 2002. godine izabran je za predsjednika Hrvatskoga filološkoga društva.

Glavni je urednik časopisa Govor, član uredništva časopisa Jezik, član uredništva časopisa Medijska istraživanja. Član je HAZU, Matice hrvatske, Hrvatskoga filološkog društva, International Phonetic Association, inicijator osnutka i prvi predsjednik Odjela za fonetiku pri HFD-u.

Bio je i šef Katedre za teorijsku fonetiku u Odsjeku za fonetiku. Predavao je na diplomskim studijima fonetike, lingvistike, Kazališne akademije, defektologije i novinarstva, kao i na postdiplomskim studijima. Školske godine 1989/90. predavao je na slavistici u Lundu i na visokoj pedagoškoj školi u Malmou u Švedskoj.

Počevši od 1965. godine, održao je brojne tečajeve za govornike radija i televizije, te sudjelovao u brojnim audicijama za prihvat novih djelatnika u tim medijima. Jedan je od inicijatora (uz Jasminu Nikić) organiziranja posebne Službe za jezik i govor (od 1991.) pri HTV-u.

Bio je glavni organizator znanstvenog skupa "Istraživanja govora" (Zagreb, 1985 - Govorne komunikacije, 1995 - Govor elektroničkih medija, 1998 - Neuroznanost i govor, 2001 - Retorika).

Objavio je više od 150 znanstvenih i stručnih radova. Objavio je četiri knjige s područja fundamentalne fonetske znanosti i primijenjene fonetike (ortoepije, rehabilitacije slušanja i govora, te retorike). (hina/metro-portal)

29.01.2009. 21:20:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Matej
    27.02.2010. 10:37
    Bil si jedan medju velikanima, tvoja djela o hrvatskom jeziku ostat će trajna vriednota nama i našim potomcima, hvala Ti !
  2. avatar
    Matej
    27.02.2010. 10:37
    Bil si jedan medju velikanima, tvoja djela o hrvatskom jeziku ostat će trajna vriednota nama i našim potomcima, hvala Ti !
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh