« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
zalihe si ipak važne

Vlada od Ine kupuje skladište plina

Plinacro kupuje Okoli od Ine za 514 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

Plinacro kupuje Okoli

,

skladištenje plina

,

zalihe plina

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost na ugovor o kupnji 100 postotnog poslovnog udjela u društvu Podzemno skladište plina između Ine i Plinacroa, kojim Plinacro kupuje od Ine podzemno skladište plina Okoli za 514 milijuna kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec izvijestio je da su završeni pregovori Ine i Plinacroa tijekom kojih je uz pomoć nezavisnog konzultanta ugovorena ta cijena.

Plinacro će kupnju realizirati kreditom uz državno jamstvo, a ako ne bude mogao platiti više od 300 milijuna kuna ostatak bi preuzela država.

Kupnjom podzemnog skladišta plina Okoli, kaže Polančec, stvaraju se preduvjeti za gradnju skladišta Okoli 2, što će unaprijediti sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj.

Vlada je prihvatila i Prvu izmjenu i dopunu Ugovora o međusobnim odnosima sa mađarskim MOL-om kojom se utvrđuje novi izgled Ininih rukovodećih tijela. Potpisivanje tog ugovora predviđeno je za sutra u 14 sati.

Tako se broj članova Nadzornog odbora Ine povećava sa sedam na devet pri čemu MOL-u pripada pet mjesta, Vladi tri i predstavnicima radnika jedno, s tim da predsjednika NO-a određuje Vlada.

Uprava Ine imat će šest članova od kojih tri predstavljaju Vladu i tri MOL, a MOL predlaže predsjednika Uprave.

Novost je i uvođenje tijela izvršnih direktora čiji sastav se određuje konsenzusom i dogovorom unutar Uprave. Prema Polančecovim riječima, konzultacije o kandidatu za glavnog izvršnog direktora su završene.

U izjavi za novinare nakon sjednice Vlade Polančec je objasnio da je dogovoreno da njega predlaže Vlada, a o imenima nije htio govoriti prije sazivanja Glavne skupštine dioničara.

Polančec naglašava da su izmjenom dioničarskog ugovora uređena izdvojena strateška pitanja za čiju realizaciju treba najmanje sedam glasova u Nadzornom odboru.

Primjerice, to su odluke o prestanku osnovne djelatnosti, promjenama imena i sjedišta, sklapanju ugovora u vrijednosti većoj od 80 milijuna kuna te prodaji imovine i sklapanju joint venture aranžmana čija vrijednost premašuje 5 posto konsolidirane vrijednosti imovine Ine.

Među tim pitanjima mogao bi se naći i ulazak Ine u posao izgradnje komercijalnog skladišta u Beničancima, ako do toga dođe

Izmjenom je također utvrđen produžetak Lock Up perioda za MOL-ovo samostalno raspolaganje dionicama Ine na još dvije godine, a Vlada će imati i pravo reotkupa Ininih dionica u vlasništvu MOL-a ako MOL bude neprijateljski preuzet od neke druge kompanije. To se odnosi na dionice kupljene na međunarodnom natječaju Vlade i u javnoj ponudi MOL-a.

Vlada je donijela i odluku o Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju s MOL-om kojim se predlaže osnivanje trgovačke (trading) kompanije u vlasništvu HEP-a, Plinacroa, Petrokemije Kutina i Gradske plinare Zagreb. Te bi tvrtke preuzele trgovanje plinom od Ine, koja sada obavlja taj posao.

Izdvajanje bi, kaže Polančec, bilo po istom principu kao i kod skladišta plina, a za procjenu vrijednosti angažirat će jednu od velikih konzultantskih tvrtki koja će u obzir uzeti i zalihe plina koju će u tom trenutku biti u transportnom sustavu i skladištu.

Objašnjavajući zašto je od interesa za državu imati tu kompaniju Polančec je podsjetio da trenutačno Ina distributerima prodaje plin iz vlastite prozvodnje pod znatno nižim cijenama od onih po kojima plin kupuje od ruskog Gazproma.

S obzirom da direktive Europske komisije propisuju izjednačavanje tih cijena, Ini, kad bi pregovarala o cijeni plina s Gazpromom, u interesu ne bi bila niža cijena Gazpromova plina jer bi to značilo i da će i njezin plin biti jeftiniji, pojasnio je Polančec. (hina/metro-portal)

29.01.2009. 15:06:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh