« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
ODLAZAK U LEGENDU

Preminuo Dino Dvornik

Tata hrvatskog funka i jedan od najznačajnijih autora prelaska tisućljeća iznenada je preminuo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević/CROPIX)
Više o

Boris Dvornik

,

Danijela Dvornik

,

Dino Dvornik

Prema izjavama koje prenose hrvatski portali, tijekom jutra je u svom stanu preminuo Dino Dvornik, jedna od najosebujnijih i najgenijalnijih ličnosti domaće glazbene i filmske scene.

Slavni sin slavnog Borisa Dvornika s kojim je glumio još kao talentirani dječak i mladić u nekoliko filmova i serija, tijekom osamdesetih prvo je svirao s bratom Deanom u Kineskom zidu, da bi nakon boravka u Londonu snimio svoj prvi album i promovirao ga na Zagrebfestu pjesmom "Tebi pripadam", koja mu je donijela nagradu za najboljeg debitanta.

Publiku je odmah osvojila svježina njegovog prvog albuma, u disko klubovima se plesalo na "Zašto praviš slona od mene?" i već tada se moglo naslutiti da će ovaj višestrukotalentirani mladić odabrati glazbu za svoj životni poziv. Ne zna se točno koliko je Dininom odlukom da se bavi glazbom izgubio hrvatski film (a izgubio je tada najtalentiranijeg mladog glumca). Hrvatska glazba je svakako profitirala.

Devedesete su bile možda i najplodnije razdoblje s nekoliko vrlo uspjelih albuma koji su mu donijeli nadimak Tate hrvatskog funka. "Udri jače manijače", uspješna suradnja s Rambom Amadeusom, "Afrika" i još desetak naslova napravili su zvijezdu od Dine Dvornika i donijelu mu tri nagrade Porin.

Dino je iza sebe ostavio bogat opus pjesama koje su promijenile hrvatsku glazbenu scenu, suprugu Danijelu, kći Ellu, brata Deana i majku Dijanu. Umro je s tek navršenih 44 godine, iste godine kada je umro i njegov otac Boris.

Prve reakcije kolega su tuga i žalost zbog gubitka talentiranog suradnika i prijatelja, nevjerica zbog preranog odlaska jednog od simbola Splita i hrvatske glazbe. (METRO)

07.09.2008. 14:33:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Z_Gandalf
    07.09.2008. 19:59
    Meni osobno daleko najbolji i najdraži hrvatski glazbenik. Grozne li nedjelje.
  2. avatar
    AnaK
    08.09.2008. 01:19
    Šteta.
  3. avatar
    henrieta
    08.09.2008. 11:24
    ajme, grozno...bez obzira na uzrok smrti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh