« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Problem su vozači, a ne hrvatski zakoni

Više o

kornatska tragedija

,

nula promila

,

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Prije godinu dana na otoku Kornatu dogodila se najveća tragedija u hrvatskom vatrogastvu. Već prvoga dana poginulo je šest hrabrih vatrogasaca, nakon čega je Vlada, naravno, proglasila dan žalosti. Budući da u Hrvatskoj gotovo svakog vikenda u prometnim nesrećama strada u prosjeku jednak broj ljudi, svaki bi ponedjeljak mogao biti dan žalosti. Samo u prvih sedam mjeseci na našim je prometnicama poginulo 366 osoba, a da će kolovoz biti jedan od najgorih mjeseci pokazao je i protekli vikend - dosad najtragičniji sa čak 19 poginulih. No čini se da nitko ne žali za žrtvama u prometu.

Na taj se način relativizira jedan od naših najvećih društvenih problema - divljaštvo u prometu koji je pak samo jedan od izraza općeg nasilništva. Bilo bi i nama novinarima sada najlakše optužiti ‘lijene političare koji sve zanemaruju’.

Cijela politička elita mjesecima je ‘urlala’ zbog ‘nula promila’. Nije li konačno vrijeme da graknu i protiv divljanja za volanom?

No, unatoč pooštrenju Zakona o sigurnosti prometa na cestama i svim dosadašnjim kampanjama, vozači ne mijenjaju navike. Nije tu više problem ni u alkoholu, ni u pojasu, ni u drogama. Problem je u opsjednutosti brzinom koja nije samo simptom užurbanog načina življenja nego, nažalost, i mačističke težnje da se na bilo koji način pokaže moć.

Piše: Piše: Dorino Manzin
06.09.2008. 19:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh