« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SLUŠAJ POZORNO

Hoće li vas varati? Neka vam to otkrije partnerov glas

Čini se da muškarci duboka i žene visoka glasa više varaju od drugih, a za to su, naravno, krivi hormoni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Želite znati planira li vas partner prevariti? Samo obratite pozornost na njegov glas. Čini se da su muškarci koji imaju dublji glas skloniji šaranju. S druge strane, muškarci su uvjereni da su žene s višim glasom sklonije varanju.

Rezultat je to istraživanja kanadskih stručnjaka sa Sveučilišta McMaster koje je predvodila diplomantica Jillian O'Connor sa Odsjeka za psihologiju, neuroznanost i ponašanje.

„U smislu seksualne strategije, otkrili smo da muškarci i žene koriste boju glasa kao signal upozorenja za buduću prijevaru. Stoga, što je glas privlačniji - viši kod žena, dublji kod muškaraca - to su veće šanse da će on ili ona varati", rekla je O'Connor.

Njeno istraživanje je prvo koje je ispitivalo povezanost između boje glasa i nevjere i daje novi uvid u evoluciju ljudskog glasa i u način na koji biramo partnera. O'Connor tvrdi da rezultati pokazuju kako smo kroz proces evolucije uspjeli razviti obrambene metode za izbjegavanje partnera koji bi mogli biti nevjerni. Prema riječima profesora Davida Feinberga sa istog Odsjeka, čini se da je naša percepcija potencijalne prijevare stvorena preko boje glasa rezultat povezanosti između boje glasa, hormona i koncepta nevjere: „Muškarci s većom razinom testosterona imaju dublji glas, žene s većom razinom estrogena imaju viši glas. Visoke razine hormona povezane su s preljubničkim ponašanjem i naša istraživanja ukazuju na to da su pojedinci donekle svjesni te poveznice i to saznanje koriste u svojoj potrazi za partnerom."

Istraživanje je objavljeno u internetskom časopisu Evolucijska psihologija (Evolutionary Psychology).

06.03.2011. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh