« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci

Premijer naredio da se suci puste na slobodu

Novi šef pakistanske vlade odmah se usprotivio Musharrafu

Yousaf Raza Gilani, član stranke ubijene oporbene čelnice Benazir Bhutto, premoćnom većinom izabran za novog premijera
Yousaf Raza Gilani, član stranke ubijene oporbene čelnice Benazir Bhutto, premoćnom većinom izabran za novog premijera (Reuters)
Više o

Pakistan

,

Yousaf Raza Gilani

Kandidat Pakistanske narodne stranke (PPP) bivše premijerke Benazir Bhutto, ubijene u prosincu prošle godine, Yousaf Raza Gilani izabran je jučer za premijera Pakistana velikom većinom glasova u Nacionalnoj skupštini. Gilani je dobio 264 od 342 glasa zastupnika i lako pobijedio jedinog protukandidata Chaudhryja Perveza Elahija, pobornika predsjednika Perveza Musharrafa, koji je dobio 42 glasa.

Bivši predsjednik Nacionalne skupštine Gilani treba sastaviti koalicijsku vladu u kojoj će se PPP pridružiti Muslimanskoj ligi Pakistan-Nawaz bivšeg premijera Nawaza Sharifa. Čim je izabran, Gilani je naredio oslobađanje svih sudaca koje je predsjednik Pervez Musharraf stavio u kućni pritvor nakon uvođenja izvanrednog stanja.

SamovoljaPredsjednik Pervez Musharraf razriješio je dužnosti više od 60 sudaca koji su trebali glasati o zakonitosti njegova reizbora. 

Nekoliko sati nakon Gilanijeve odluke o puštanju sudaca, u javnosti se pojavio i predsjednik Vrhovnog suda Iftikhar Chaudhry koji je četiri mjeseca proveo u kućnom pritvoru. Chaudhry se nedugo nakon odluke premijera pojavio na balkonu svoje kuće u Islamabadu i zahvalio svojim kolegama sucima i cijeloj pakistanskoj naciji.

- Demokracija se ponovo vraća u našu zemlju i to na račun žrtve koju je za nju podnijela Benazir Bhutto - poručio je novi pakistanski premijer. Pozvao je pakistanski parlament da mu pomogne u njegovoj zadaći. BBC-jev dopisnik iz Islamabada Syed Shoaib Hasan tvrdi da je Gilani jedan od najomiljenijih članova PPP-a, i  u stranci i u narodu, ponajviše zbog toga što se oglušio na Musharrafov poziv da napusti stranku i odbio svaku mogućnost političkog dogovora s njim. (METRO) 

25.03.2008. 02:26:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh