« Zdravlje
objavljeno prije 11 mjeseci i 9 dana
INICIJATIVA

Prekinimo šutnju - akcija Udruge Roda protiv sramoćenja žena u bolnicama

Pozivamo vas da nam se ponovo pridružite u akciji #PrekinimoŠutnju i damo do znanja javnosti da se ovakva postupanja prema ženama događaju svakodnevno, pozivaju iz Udruge Roda

#PrekinimoŠutnju
#PrekinimoŠutnju (Udruga Roda)
Više o

udruga RODA

,

Prekinimo šutnju

,

#PrekinimoŠutnju

Udruga Roda ponovno je pokrenula akciju "Prekinimo šutnju", u kojoj pozivaju žene da na komadu papira napišu svoja sramotna bolnička iskustva i pošalju im fotografiju. Potaknuti su iskustvom saborske zastupnice MOST-a Ivane Ninčević Lesanrdić koja je tijekom saborske rasprave podijelila svoje iskustvo tijekom ginekološkog postupka u KBC Split.

"Potaknute hrabrim osobnim i političkim činom saborske zastupnice Ninčević-Lesandrić, kojim je javno istupila i iznijela vlastitu, svježu traumu kako bi ukazala na sustavne probleme u našem zdravstvenom sustavu te iskazala solidarnost s drugim ženama koje su prošle slično ili isto traumatično iskustvo u Hrvatskoj, te reakcijama iz sustava koje su uslijedile pokušavši opovrgnuti da se išta slično događa u njihovim ustanovama pa sve do izjave da zastupnica ne govori istinu, pozivamo vas da nam se ponovo pridružite u akciji #PrekinimoŠutnju i damo do znanja javnosti da se ovakva postupanja prema ženama događaju svakodnevno.
m sustavom

Redovito nam se javljaju žene koje svjedoče kako im je "na živo" rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.

Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku - na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotografirajte papir i pošaljite nam fotografiju mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr

Fotografije koje stignu do ponedjeljka 15. listopada 2018. godine do 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan.

Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo - ISTINA JE! DOSTA NAM JE!", stoji u priopćenju udruge. 

14.10.2018. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh