« Zdravlje
objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana
PRIPAZITE

Još jedan dokaz povezanosti srca i mozga

osobe s atrijskom fibrilacijom mogu iskusiti brže propadanje kognitivnih funkcija poput razmišljanja i pamćenja i imaju veći rizik demencije

Pripazite na srce
Pripazite na srce (Arhiva)
Više o

atrijska fibrilacija

,

srčani ritam

,

demencija

Srce i mozak neraskidivo su vezani, a još jedan dokaz su i problemi koje srce može uzrokovati. Naime, osobe koje pate od poremećaja srčanog ritma poznatog kao atrijska fibrilacija mogu imati povećani rizik od razvoja demencije, no uzimanje antikoagulansa čini se da smanjuje taj rizik, objavili su švedski znanstvenici.

Znanstveni tim utvrdio je da atrijska fibrilacija ukupno povećava rizik od pojave demencije za 40 posto a rizik za vaskualrnu i miješanu demenciju za gotovo 90 posto. No osobe s atrijskom fibrilacijom koje su uzimale sredstva protiv zgrušavanja imale su 60 posto manje izglede za razvoj demencije, prema radu objavljenom u časopisu Neurology.

Utvrdili smo da osobe s atrijskom fibrilacijom mogu iskusiti brže propadanje kognitivnih funkcija poput razmišljanja i pamćenja i imaju veći rizik demencije od onih bez atrijske fibrilacije", kaže voditelj istraživanja Mozhu Ding iz švedskog instututa Karolinska u Stockholmu.

Uočili smo da stariji pacijenti s atrijskom fibrilacijom koji uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi, koja spriječavaju stvaranje ugrušaka u srcu koji bi mogli otputovati do mozga, imaju manje izglede razviti demenciju od onih koji nisu uzimali antokoagulanse, kaže Ding.

15.10.2018. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh