« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NETANYAHU TVRDI:

Prekid gradnje židovskih naselja je potvrda da Izrael želi mir

Izrael nastavlja uporno propagirati stav kako zapreku bliskoistočnom mirovnom procesu ne predstavlja židovska država nego Palestici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Benjamin Netanyahu

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da odluka njegove vlade o prekidu gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali znači da Izrael želi mir.

Premijer je u nedjelju rekao i da odbijanje Palestinaca da prihvate njegovu ponudu pokazuje da su oni zapreka mirovnom ugovoru.

Židovski doseljenici na Zapadnoj obali bijesni su zbog premijerove odluke o privremenom prekidu gradnje koji bi trebao potrajati 10 mjeseci. Netanyahu kaže da je to dio pokušaja da se obnove mirovni pregovori.

Palestinci pak ističu da ponuda nije iskrena i da ne obuhvaća istočni Jeruzalem koji žele za prijestolnicu svoje buduće države, kao ni 3.000 židovskih stambenih jedinica koje su već u procesu izgradnje, a koje Izrael ne spominje. Palestinci ne žele obnovu pregovora sve dok Izrael u potpunosti ne prekine gradnju naselja na okupiranom teritoriju gdje trenutno živi ukupno 500.000 židovskih doseljenika. (hina/metro-portal)

06.12.2009. 13:10:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh