« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
ZAPAMTITE!

Prehrana koja potiče preuranjenu menopauzu

Prehrana koja obiluje tjesteninom i rižom povezana je s godinu i pol ranijom menopauzom u odnosu na prosječni početak menopauze

Pazite da vas ne iznenadi...
Pazite da vas ne iznenadi... (Shutterstock)
Više o

prehrana

,

ugljikohidrati

,

rana menopauza

Prehrana bogata ugljikohidratima može potaknuti raniju menopauzu, pokazuje istraživanje sveučilišta u Leedsu kojm je obuhvaćeno 914 Britanki.

U studiji objavljenoj u Journal of Epidemiology & Community Health navodi se da je prehrana koja obiluje tjesteninom i rižom povezana s godinu i pol ranijom menopauzom u odnosu na prosječni početak menopauze oko 51. godine.

Istraživanje je pokazalo da prehrana bogata plavom ribom, graškom, grahom i lećom može odgoditi prirodnu menopauzu za godinu i pol. No stručnjaci dodaju kako i mnogi drugi čimbenici, uključujući gene, utječu na početak menopauze, piše BBC.

Zasad još nije jasno koliki je učinak prehrane, pa stručnjaci napominju da se žene ne bi trebale brinuti oko toga da svoj jelovnik prilagode rezultatima istraživanja.

Autori napominju da je njihova studija samo opservacijska i ne dokazuje uzroke, no nudi moguća objašnjenja koja stoje iza njihova otkrića.

Primjerice, mahunarke sadrže antioksidanse koji mogu dulje zadržati menstruaciju, a antioksidanse potiču i omega 3 masne kiseline u plavoj ribi.

S druge strane, rafinirani ugljikohidrati povećavaju rizik od otpornosti na inzulin, što može utjecati na spolne hormone i povećati razinu estrogena. To, pak, može dovesti do povećanja broja menstrualnih ciklusa i ranijeg prestanka proizvodnje ženskih spolnih stanica, kažu stručnjaci.

Sve u svemu - pazite što jedete!

20.10.2018. 15:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh