« Svijet
objavljeno prije 7 godina
NESUGLASICE

Pregovori o Brexitu zapinju i prije početka

Iz Londona stižu oštre reakcije na dogovor 27-orice na posebnom EU-summitu. Britanska premijerka Theresa May se ne slaže s Bruxellesom oko toga da se o trgovačkim odnosima treba razgovarati tek nakon završenog Brexita

Puno je problema...
Puno je problema... (Twitter)
Više o

pregovori

,

Europska komisija

,

Brexit

Nakon što su šefovi vlada i država 27 zemalja članica Europske unije na posebnom summitu održanom u subotu (29.4.) u rekordnom roku od 15-ak minuta dali zeleno svjetlo za početak pregovora o Brexitu, izlasku Velike Britanije iz EU-a, i nakon toga precizirali što se od Londona očekuje, iz britanskog glavnog grada su u ponedjeljak stigle oštre reakcije. U Bruxellesu je, naime, dogovoreno koje zahtjeve Velika Britanija prema Europskoj uniji mora ispuniti tijekom procesa izlaska. Glavni pregovarač u tom procesu Michel Barnier bi u srijedu (3.5.) trebao pojasniti o kojim smjernicama se konkretno radi.

Općenito se radi o tome da se u prvoj fazi pregovora o izlasku dogovore uvjeti "razvoda". Europsku uniju pritom zanima koja će prava ubuduće imati njezini državljani u Velikoj Britaniji, kao i obrnuto - što će biti s brojnim britanskim državljanima koji žive u zemljama EU-a. Osim toga, istaknuto je i kako će Velika Britanija zbog izlaska Europskoj uniji morati platiti oko 60 milijardi eura. To se uglavnom odnosi na obveze Velike Britanije koji proizlaze iz dosadašnjeg članstva u Europskoj uniji. U drugoj fazi bi zatim na red došli pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini kojega aktualna britanska vlada želi sklopiti s Europskom unijom. Dakle, tek nakon Brexita bi, prema tom planu, uslijedili razgovori o međusobnim trgovačkim odnosima.

May: "Bolje nikakav sporazum, nego loš sporazum!"

Britanska premijera Theresa May, međutim, oštro odbacuje pregovore u dvije faze. Ona je u izjavi za BBC u nedjelju (30.4.) istaknula svoj zahtjev o tome da se istodobno pregovara o izlasku iz EU-a i o trgovačkim odnosima. Istovremeno je pojasnila kako radije neće sklopiti nikakav sporazum o izlasku iz EU-a s Bruxellesom, nego jedan loš sporazum. "Bez sporazuma je bolje nego s lošim sporazumom", kazala je May.

Iz Europske komisije stoga stižu upozorenja kako bi pregovori o Brexitu mogli propasti. Mogućnost da se to dogodi iznosi više od 50 posto, naglašeno je iz Komisije, a prenosi Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Pozadina takve prognoze su razgovori koje je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker u srijedu vodio s Theresom May u Londonu.

May je navodno zastupala stajalište kako Velika Britanija nije dužna nikakav novac isplatiti EU-partnerima, nakon čega je Juncker o tome informirao njemačku kancelarku Merkel, piše njemačka novinska agencija dpa. Juncker je usto, kako piše Sunday Times, a prenosi AFP, Theresi May predbacio da živi "u jednoj drugoj galaksiji" te kako nije istinski spremna na kompromis, što je May odbacila.

Tony Blair želi "zasukati rukave"

U čitavu tu draspravu se u međuvremenu uključio i bivši britanski premijer Tony Blair, koji strahuje da će Velika Britanija pretrpjeti negativne posljedice zbog izlaska iz Europske unije. "Ta čitava stvar oko Brexita me motivirala da se više upletem u politiku", kazao je taj 63-godišnjak u izjavi za Daily Mirror ovoga ponedjeljka (1.5.). On je dodao kako Velikoj Britaniji škode planovi konzervativne premijerke May o napuštanju europskog zajedničkog tržišta i sklapanja trgovinskog sporazuma s EU-om. Blair je također kazao kako se ne planira kandidirati na prijevremenim izborima zakazanima za 8. lipanj ove godine, ali da će "zasukati rukave" kako bi zagovornicima Brexita dao šansu da revidiraju svoju odluku.

Pregovori o izlasku Velike Britanije iz Europske unije bi trebali početi nakon parlamentarnih izbora 8. lipnja. A, ako dođe do dogovora oko procesa pregovaranja, planirano je da Velika Britanija Europsku uniju napusti 2019. godine.

02.05.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh