« Svijet
objavljeno prije 7 godina
BREXIT

Pregovori koji neće biti po želji Britanaca

Angela Merkel je poslala jasnu poruku Londonu, a tako su sad odlučili i čelnici EU: pregovori o Brexitu između Britanaca i EU-a će biti nemilosrdni. U vladinom očitovanju Merkel ne pravi ustupke

Britaniju čekaju teški pregovori
Britaniju čekaju teški pregovori (Arhiva)
Više o

pregovori

,

Europska komisija

,

Theresa May

,

Brexit

Glasovanje Britanaca o Brexitu je rastužilo mnoge njemačke političare, ali vrijeme za tugovanje je definitivno prošlo. Sada se u pregovore koji počinju nakon parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji 8. lipnja ulazi bez emocija. Svaka strana se, što je bolje moguće, priprema na razmjenu uzajamnih udaraca o uvjetima povlačenja, koje treba biti završeno u iduće dvije godine.

Preostalih 27 zemalja članica EU-a je na izvanrednom summitu usvojilo posebne smjernice za pregovore s Velikom Britanijom o njezinom izlasku iz EU-a. I to uz veliku podršku sudionika summita, kako je izjavila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Onaj tko je slušao očitovanje njezine vlade u Bundestagu već sada zna u kojem grmu leži zec. Stvari se neće odvijati onako kako priželjkuje Theresa May. Ako britanska premijerka ima neke namjere odustati od dugoročnih financijskih obveza Velike Britanije prema EU-u, onda će naići na čvrst orah.

May neće uspjeti vrući krumpir uzeti u ruke tek na kraju pregovora, može se zaključiti iz poruka njemačke kancelarke.

Ona je jasno odbacila uvjerenje nekih Britanaca da će nakon izlaska iz EU-a zadržati ista prava kao i ranije. To je iluzija i gubljenje vremena. Izbor riječi koje je koristila njemačka kancelarka najavljuje kako će se nemilosrdno ući u buduće pregovore.

Od najvećeg značenja je redoslijed kojim će biti razrađeni modaliteti izlaska iz EU-a. Buduća „treća zemlja" Velika Britanija može se nadati poštenoj, ali ne prekomjernoj blagosti u pregovorima. S najvećom preciznošću će se obraćati pozornost na svaku stavku. U slučaju Njemačke se radi o pravima oko 100.000 njemačkih državljana koji žive u Velikoj Britaniji.

Oštra pregovaračka linija je u interesu EU-a jer na taj način želi zastrašiti one koji namjeravaju slijediti put Velike Britanije. Nastup Angele Merkel u Bundestagu je jasna poruka Londonu: pregovori će biti nemilosrdni.

Piše: Nina Werkhäuser/DW
01.05.2017. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh