« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ŽENSKI POGLED

Predstavljena knjiga 'Žene i ovaj suludi svijet' Irene Vrkljan

Sedam pripovijedaka tematizira sedam različitih sudbina, a knjigu obilježavaju montažni, filmski postupci

(Milivoj Keber/Cropix)
Više o

danas u kinima

,

Viktor Bout

Knjiga "Žene i ovaj suludi svijet" pjesnikinje i prozaistice Irene Vrkljan, u kojoj je sabrano sedam pripovijesti o sedam različitih ženskih života, predstavljena je večeras u Knjižari Ljevak.

Irena Vrkljan u svojoj novoj knjizi tematizira sedam različitih sudbina, generacijski različitih i prostorno udaljenih, povezanih jedino izrazitom senzibilnošću i življenjem u "istom suludom svijetu", ustvrdila je na promociji teoretičarka književnosti Andrea Zlatar.

Naslovi priča - "Zima u Beču", "Pepeo i slike", "Rođendanski film", "Male smetnje", "Skučenost", "Jedna noć u Berlinu", "Na terasi" ukazuju na heterogenost priča, ali i toponimsku prepoznatljivost unutar opusa Irene Vrkljan vezanu uz Beč i Berlin.

Tematski autorica se bavi motivom fizičke, ali i mentalne skučenosti, odnosno psihičke zatvorenosti u prošlosti vlastita života, rekla je Zlatar. Kao drugu dominantnu temu navela je nemogućnost bliske komunikacije koja se nadoknađuje sjećanjima.

Autorica Irena Vrkljan istaknula je pak kako cijeli njezin književni opus karakterizira nepovjerenje prema cjelini i kontinuitetu, te da montažni, filmski postupci obilježavaju i ovu njezinu posljednju knjigu.

U sklopu promocije prikazani su dijelovi biografskog filma o Ireni Vrkljan "Samo knjige, albumi i plehnata kutija", autora Davora Šarića i Helene Sablić Tomić, uz glazbu Davora Bobića.

Pjesnikinja, prozaistica, radiodramatičarka, esejistica i prevoditeljica Irena Vrkljan djeluje na hrvatskoj književnoj sceni više od pedeset godina. Stvorila je velik i estetski respektabilan opus, od mladenačke nadrealističke poezije do autobiografske proze prepoznatljiva narativnog rukopisa. Godine 2005. dobila je nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 22:37:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh